ROĐINI SU IPAK ZALUTALI U PRVU LIGU: Dosad su bili kanta za napucavanje, hitno moraju povući ovaj potez

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Snaga, kvaliteta i jačina određenog natjecanja mjeri se i s podatkom o najslabijem.

Naša Prva hrvatska nogometna liga koje ove sezone pretendira biti jedna od najzanimljivijih u novijoj povijesti, jer su četiri kluba istakla vrhunske ambicije, Dinamo, Osijek, Rijeka i Hajduk, ipak u nečemu pretjerano oskudijeva.

Naime, novi prvoligaš Hrvatski dragovoljac, bez obzira na otpor Hajduku koji ga je pobijedio tek golom u sudačkoj nadoknadi, jednostavno ne pripada ovome društvu.

Bit ćemo i otvoreniji. Baš kako je veliko iznenađenje bio plasman Hrvatskog dragovoljca u Prvu HNL tako je sad šokantna spoznaja koliko je ova momčad u našem elitnom natjecanju nekonkurentna. Nismo to očekivali.

Mnogi pritom tvrde da bi za Prvu HNL bilo kud i kamo bolje da je u njoj ostao Varaždin. Pravila se, naravno, moraju poštovati, Hrvatski dragovoljac je sportskim je uspjehom ostvario napredak prema prvoligaškom društvu. I ako je bilo nešto za očekivati onda je to pošto-potom ojačavanje momčadi, sve kako joj se ne bi dogodilo to što joj se sada događa.



Predsjednik Hrvatskog dragovoljca nije stidljiv tip, sam je preuzeo klub prije dvije godine, klub je doista bio u otužnom i raspadajućem stanju i pravo je čudo kako je tako brzo izborio prvoligaški status. I tu su zasluge Perića očigledne.

I nerijetko smo pričajući s predsjednikom Perićem vidjeli da čovjek shvaća kako je Prva liga 50 posto jača od Druge. Očito je uz to svoje stečeno znanje teško mogao u tom postotku pojačati momčad. Jer, financije su u pitanju, igrači su razmaženi kao djeca, a tako treba gledati i na događaje s posudbom dva mlada Hajdukova igrača prema Hrvatskom dragovoljcu. Perić ih je potjerao “zbog nezalaganja”, prije da je riječ o nervozi i strahu što će biti dalje s klubom.

“Hrvatski dragovoljac više nikad neće ispasti u Drugu ligu”, bila je najava Perića prije početka sezone, a kada bi bio raspoložen u razgovoru s novinarima smjelo je govorio da “može biti četvrti ili peti”.

Nakon pet kola, bez osvojenog boda sve izgleda tako izvjesno. Druga liga se opet smiješi “dragovoljcima”. Nitko nije ni zlurad ni bezobrazan kada ustvrdi da tako nešto našoj Prvoj HNL nije trebalo.

Borba za ostanak u ligi također ima svoju draž, a ona u konkretnoj sezoni izostaje. Za sport je najgore predvidljivost, a Hrvatski dragovoljac nositelj je negativne predvidljivosti u našem prvenstvu, svaku utakmicu gubi. To se nikome ne gleda ni doživljava.

Ili, ili će se dogoditi neko sportsko čudo. Predsjednik Marinko Perić stalno najavljuje nova pojačanja, uvijek je u toj temi nekako tajnovit, a još uvijek nije pesimist. Samo kada će početi to čudo?

Mnogi razmišljaju kako bi bilo čak bolje da je Hrvatski dragovoljac ostao još sezonu ili više u Drugoj ligi, oporavio se od predstečajne nagodbe i… jednog dana u Prvoj ligi, kada bi se nje dokopao, ne bi bio kanta za napucavanje.

I nitko ne bi predsjedniku “dragovoljaca” zamjerio, ili mu se narugao, da nije prije prvenstva govorio o četvrtom ili petom mjestu. Hrvatski dragovoljac se dosad u Prvoj HNL kompromitirao, ali ne mora biti sve gotovo. Na potezu je Marinko Perić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI