SLAVONCI IMAJU ‘NAJHRVATSKIJI’ KLUB! Zašto bi ‘osječki primjer’ trebali slijediti i ostali klubovi HNL-a?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U moru groznih vijesti i spoznaja iz našeg nogometa naletjesmo na jednu fakat lijepu činjenicu, dolazi iz redova Osijeka, najugodnijeg iznenađenje ove naše nogometne sezone. Naime, Osijek se također nešto pojačao u prijelaznom razdoblju, ali uz ta pojačanja stiže nam i zanimljiva izjava mladog predsjednika ovog kluba. Koji izričito tvrdi, sudeći prema riječima klupskog direktora Alena Petrovića koji je na predstavljanju dva nova pojačanja objašnjavao pred novinarima…

Želja predsjednika Meštrovića je da od Osijeka ne pravimo legiju stranaca. I ova dva potpisa su nastavak te filozofije, da su nam prvi izbor hrvatski igrači. Mislimo da domaći igrač igra s nekakvom emocijom, i kroz tu emociju smo napravili to što smo napravili u ove dvije godine”.

Dakle, Osijek je zadnjeg dana roka došao do dva zanimljiva igrača, domaća, do dobrog vratara Krševana Santinija i nekdašnjeg čak i Hajdukovog kapetana, stasitog Gorana Milovića.

Ovu novu filozofiju u našem nogometu valja pozdraviti, u trenutku kad je u Hajduku 16 stranaca, u Rijeci 15, a u Dinamu čak 12 inozemnih nogometaša – u Osijeku ih je samo četiri. S tendencijom da ih bude još i manje. Unatoč tome, Osijek je i dalje u borbi za drugo mjesto, a u Europu dogodine će sigurno.

S takvom nakanom predsjednika Meštrovića korist za sam Osijek i naš nogomet je višestruka. Ponajprije, Osijek zadržava svoj identitet, osnažuje konkurenciju među svojim igračima na zdrav način bez uplitanja menedžera koji su se sjatili u Hrvatsku prodavati poluigrače. Kad bi se primjerom Osijek vodili i ostali klubovi posve je razvidno kako bi hrvatski nogomet doživljavao procvat, a za nekoliko godina osjetio bi se napredak najprije u mladim hrvatskim selekcijama, u konačnici i u A reprezentaciji.



Bez ikakve želje za diskriminacijom i omalovažavanjem stranih nogometaša, u Hrvatskoj je počelo kronično nedostajati mladih nogometaša kojima i manje kvalitetni igrači uzimaju mjesto za napredak. Od Hajdukove „naše dice” do ”Dinamovog podmlatka” neće ostati ništa nastavi li se s ovakvom lakoćom potpisivati ugovor sa svakim stranim nogometašom koji prože kroz Hrvatsku.

K tome, klubovi koji su se napunili strancima polako ali sigurno gube identitet i kod navijača, rijetko tko je zadovoljan s kosturom naših najboljih momčadi, ta ljudi naši, pa u Dinamu, Hajduku i Rijeci sveukupno nastupa 43 nogometaša. Apsurdno. Istovremeno, stotine igrača koji su ponikli po kantridama, poljudima i maksimirima luta svijetom…

Kad jednog dana u ligi budemo imali sve strane nogometaše trebati će i na tribine puštati samo strance, one s hrvatskom putovnicom ostaviti vani, zabraniti im ulaz!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI