SLUČAJ DANI OLMO: Kakva je situacija s najboljim Dinamovim igračem?

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Zagrebački Dinamo nakon uspješne prošle sezone u kojoj su osvojili prvenstvenu krunu u Hrvatskoj i igrali osminu finala Europa Lige te nesretno ispali od portugalske Benfice, ove sezone napravljen iskorak.

Ove sezone, Dinamo suvereno drži prvo mjesto u ligi, kup utakmicu igraju protiv Riječana u kojoj su apsolutni favoriti, a nesretno su ispali iz Lige prvaka.

Modri su bili smješteni u doista zahtjevnoj skupini s engleskim Manchester Cityjem, ukrajinskim Šahtarom i talijanskom Atalantom. Kada je grupa izvučena, mnogi su istaknuli kako i skinuti koji bod ovim protivnicima je lutrija.

Manchester City je svijet za sebe i prvi favorit osvajanja Lige prvaka, Šahtar je godinama u pri europskom vrhu iako sada padaju s formom, a Atalanta je bila u naletu u talijanskoj ligi gdje su u prošloj sezoni prvi put izborili Ligu prvaka.

No činjenično stanje se promijenilo nakon prve utakmice protiv Atalante na Maksimiru. Tada je Dinamo rastavio na proste faktore Talijane rezultatom 4-0. Mislav Oršić, zagrebačko dijete, zabio je hat trick u toj utakmici i naglo se promijenila situacija oko Dinama. Jedini koji je vjerovao bio je trener Dinama Nenad Bjelica. Njemu nije bilo iznenađenje pobijediti Atalantu jer je savršeno pripremio taktiku.



Iako su se drugi igrači isticali u vidu Oršića i Petkovića, pravi vođa na terenu bio je mladi španjolski reprezentativac Daniel Olmo. Riječ je o kalibru igrača koji jednim potezom može riješiti utakmicu, njegova lopta ‘ima oči’, njegov svaki prodor ima smisla tzv. početak, sredinu i kraj. Važno je napomenuti kako su mu tek 21 godina.

Iako u nogometnom svijetu danas počinju vladati igrači njegovih godina (primjer Mbappéa), Dani Olmo ipak ne igra u tako jakoj ligi kao što je francuska. Uz dužno poštovanje hrvatskoj ligi, klubovima i igračima, Daniel Olmo je svijet za sebe. Isto kao što je bio Manchester City u skupini s Dinamom.

Nakon sjajne prošle sezone s Dinamo, Olmo je dobio poziv mlade reprezentacije Španjolske za Europsko prvenstvu do 21 godine. Tamo se Španjolska prošetala do finala i titule, a Olmo je imao važnu ulogu u svemu tome. U finalnoj utakmici protiv Njemačke, Olmo je zabio drugi pogodak za Španjolsku i time stavio ‘točku na i’ u toj utakmici.

Od prošlog ljeta spominje se odlazak Olma u ‘Lige petice’, kako su za njega zainteresirani velikani kao što su Chelsea, Liverpool, Real Madrid i Barcelonu. Odolijevaju su na Maksimiru svim tim ponudama iako su isticali kako niti jedna službena ponuda nije stigla. Došla je ta Liga prvaka, u utakmici protiv Manchester Cityja veliki Pep Guardiola istaknuo Olma kao glavnu prijetnju te kako bi vrlo rado volio vidjeti u svojoj momčadi.

Kada vam trener kao što je Guardiola uputi takve riječi, gdje je osvojio u svojoj trenerskoj karijeri sve što se moglo osvojiti s Barcelonom, gdje je trenirao legende nogometa i jednog od najboljih igrača u povijesti nogometa, Lionela Messija, onda stvarno morate shvatiti koliko vrijedi Dinamov dragulj.

Bilo je špekulacija kako bi Olmo mogao zaigrati za hrvatsku reprezentaciju, aktualne svjetske doprvake, ali otklonio je svaku mogućnost. Od početka je izrazio želju kako želi igrati za svoju zemlju i dočekao je taj trenutak. U utakmici protiv Malte, Olmo je ušao umjesto Alvara Morate i postigao pogodak nakon tri minute provedene na terenu.

Nakon što se Dinamo nesretno oprostio od daljnjeg natjecanja u europskim okvirima, stiglo je vrijeme da se riješe obaveze prema domaćem prvenstvu. Poslije toga, uslijed je odmor i transferni period sada u siječnju. Selilo se Olma malo u Barcelonu, malo u Milan, ustvari malo svuda. Nema na kojoj na novoj adresi je trebao završiti.

Iz Dinama su priopćili kako i dalje nije bilo službenih ponuda za Olma. Barcelona je izašla sa službenom informacijom kako su ponudili čak 30-tak milijuna eura, ali da je to Dinamo odbio. Boban s AC Milanom je navodno ponudio oko 25 milijuna eura plus razni bonusi ako se Španjolac bude pokazao, no i ta informacija se pokazala netočnom. Naime, Milan ima problema s financijskim fair-playom pa si ne mogu dopustiti dovesti igrače koji su im potrebni ako ne prodaju par igrača.

Sve je to sigurno bilo frustrirajuće i za Dinamo i za Olma, ali na kraju i za trenera Bjelicu. Strateg Modrih u ovom trenutku ne zna hoće li imati igrača kao što je Olmo ili neće moći računati na njega. Pojavile su se informacije kako je i Olmo ozlijeđen te će propustiti određeni dio priprema, ali sve to miriše kako ruže ne cvjetaju na Maksimiru.

Olmo je garantirano zahvalan Dinamu na sve što su mu pružili. Došao je u Dinamo kao dječak, a sad je izrazito u muškarca i bilo bi vrijeme da napusti gnijezdo. Dinamo i Zagreb će ga uvijek čekati, to je nedvojbeno. Definitivno je najbolji strani igrač koji je ikad nosi sveti plavi dres. Toliko su ga navijači zavoljeli da ga više ne smatraju strancem nego Hrvatom. Čak su mu i prezime u Olmo promijenili u Olmić.

S druge strane, Dani bi trebao shvatiti i svoj klub. Kakvo je stanje na tržištu, teško je pronaći igrače kao što je on. Osim što je teško pronaći takve igrače, teško je odgojiti takve igrače. Takvi igrači kao što su Olmo rađaju se jednom u 50 godina. Nogometna inteligencija i vizija na terenu nešto što je ne krasi svakog igrača na svijetu. Pustiti Olma za nekih 30, 40 pa i 50 milijuna bilo bi ispod svake razine. Iako ne igra u nekoj atraktivnoj ligi kao što je portugalska ili ruska, njegova vrijednost nedvojbeno je na razini Joao Felixa, ako i ne veća. Djeluje sada kako se pretjeriva u procjenama, ali jednom kad pređe u veći klub i bolju ligu, onda će te se svi sjetno sjećati kako je Dani Olmo igrao na hrvatski travnjacima.

Autor: Edwin Nicky Džemidžić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI