SPLIĆANI ‘GLADNI’ NASLOVA ODLUČNO SE SUPROTSTAVLJAJU DOMINACIJI DINAMA: Tko će slaviti na Poljudu?

Pixsell

Vrlo škakljiva utakmica očekuje Hajduk u derbiju 4. kola Prve HNL koje se igra danas s početkom u 19 sati. U goste Splićanima dolazi zagrebački Dinamo. Vječni derbi, magnet za navijače, ali tribine će ovoga puta zbog donesenih mjera Stožera civilne zaštite ostati prazne. Takva bi se situaciji u budućnosti mogla preokrenuti, budući da je najavljeno otvaranje stadiona za peto kolo, i to samo trećinom uz suglasnost županijskih stožera civilne zaštite.

Nije svejedno hoće li Splićani već nakon četiri kola gledati u leđa Modrima, sa zaostatkom od pet bodova, ili će čak možda preuzeti štafetnu palicu nakon subote, s tim da Gorica sutra odlazi na zahtjevno gostovanje kod Lokomotive.

Splićani nade polažu u novog trenera Bilih, Harija Vukasa. On se iz privremenog promovirao u glavnog trenera prvenstveno zbog ostvarenih rezultata ali i zahvaljujući igri koju je momčad prezentirala pod njegovim vodstvom. Kao privremeni trener pobijedio je na gostovanju u Gradskom Vrtu Osijek (1:2), a onda i u Splitu Istru (2:0), zbog čega su u Splitu odlučili da je to čovjek s kojim žele nastaviti sezonu. Kao “punokrvni” trener svoj službeni debi Hari će imati protiv prvaka Hrvatske iz prošle sezone na čelu sa Zoranom Mamićem.

Lani su i Bili i Modri osjetili slast pobjede u hrvatskom “vječnom derbiju” ali nitko do tri boda nije došao na domaćem terenu. Hajduk je za poraz na Poljudu iz ožujka (0:2) uzvratio Dinamu na Maksimiru u srpnju (3:2). Zoran Mamić tada nije uspio nadmudriti Igora Tudora no prvenstvo je praktički bilo riješeno, pa se rezultat tog 34. kola može uzeti s rezervom.

U novom derbiju ne bi trebalo nedostajati naboja, a u Splitu vjeruju kako su se s Harijem približili viziji igre kakvu su htjeli gledati pod Tudorom.



“Kvalitetno je vodio dvije utakmice koje smo odigrali pod njegovom paskom, vrlo dobra rješenja u svim segmentima pripreme i utakmice. Mislim da smo ih i kvalitetno odigrali. U te dvije utakmice nismo dozvolili protivniku previše šansi. Kad bi tako ostalo, mi bismo bili zadovoljni. To je plod njegova djelovanja na momčad”, zračio je optimizom sportski direktor Hajduka Ivan Kepčija u razgovoru za 24 sata.

“Uvijek se priča o trenerskoj filozofiji. Trener Hajduka ne smije imati nikakvu drugu filozofiju nego napadačku. Ali, to ne znači da ćeš gurnuti osam igrača u napad. Hajduk se mora boriti za vrh, a to znači da ne možeš stati nazad i čekati na kontre. Definirati linije kretanja u napadu i voditi se karakteristikama ovog podneblja. Hajduk je uvijek bio poznat po brzoj i agresivnoj igri, i ja ću težiti tome. Moj zadatak je prije svega konsolidirati momčad, napraviti kompaktnost ekipe, standardizacija. Rezultat je taj koji će pokazati sve, a bilo bi dobro kada bi uz rezultat i igra bila na razini”, otkrio je Vukas detalje koji zvuče obečavajuće.

Splićani su redove za novu sezonu pojačali mladim veznim nogometašem iz Sj. Makedonije Janijem Atanasovim (20) koji je na Poljud došao iz turskog Bursaspora kao slobodan igrač, a ugovor je potpisao na tri godine. Prošlu je sezonu Mijo Caktaš “ubacio” 20 lopti u protivničke mreže, isto kao Čolak iz Rijeke i Marić koji je napustio Osijek. On će i u tekućoj sezoni biti jedna od glavnih uzdanica Splićana.

U reprezentativnoj stanci Amer GojakArijan Ademi i Petar Stojanović ostali su vrući nastupajući za svoje selekcije u Ligi nacija, a dio iskustva igranja na najvišoj razini mogao bi koristiti Dinamu u srazu sa Splićanima. Bruno Petković je postigao pogodak u Portu protiv Portugala ali izbornik Dalić nije bio zadovoljan razinom spreme u kojoj je zatekao napadača Dinama.

“Nije na nivou koji bih ja očekivao od njega. Kad dođeš u reprezentaciju, moraš biti maksimalno spreman i motiviran, pogotovo jer je njemu krenulo prvenstvo. Ne možeš doći u reprezentaciju s 20 posto kapaciteta i očekivati da ćeš igrati”, komentirao je nakon reprezentativnog okupljanja selektor Vatrenih.

U do sada 91 odigranu utakmicu uspješniji su bili Modri, koji su pobijedili u 42 susreta, Hajduk je uzeo tri boda u 26 utakmica a 23 puta ishod je ostao neodlučen.

Nema sumnje da će na Poljud obje momčadi istrčati po pobjedu, a o tome tko će na kraju dvoboja biti zadovoljniji mogle bi odlučivati nijanse.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI