Divljanje Delija na Maksimiru kao uvod u srpsku agresiju na Hrvatsku

screenshot

Ovaj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet

Suzavac, pendreci, šake, kamenje, stolice i vodeni topovi samo su dio arsenala koji je korišten u međusobnom obračunu jugoslavenske milicije i pripadnika navijačkih skupina Bad Blue Boys i Delija. Neredi su se dogodili na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine uoči nogometne utakmice između zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde.

Osim natjecateljskog naboja, Crvena zvezda bila je vodeća u Prvenstvu Jugoslavije dok je Dinamo zauzimao drugo mjesto, utakmica je imala i snažan politički naboj. Naime, par tjedana prije održani su prvi višestranački izbori u Hrvatskoj na kojima je pobijedio HDZ, koji se zalagao za neovisnost Hrvatske, što velikosrpska politika nikako nije mogla prihvatiti.

Pojavile su se informacije iz Beograda da Delije, predvođene budućim ratnim zločincem Željkom Aržnjatovićem Arkanom, spremaju veliki rušilački pohod na Zagreb. Zbog svega navedenog utakmica je proglašena događajem visokog rizika te su organizirane jake snage republičke i zagrebačke milicije. Nije pomoglo.

U Zagreb je stiglo oko 3.000 Delija, a prvi sukobi počeli su već na zagrebačkim ulicama. Kulminacija nereda se dogodila na stadionu pred početak utakmice. Tada su navijači Crvene zvezde, smješteni na južnoj tribini, počeli trgati sjedalice i gađati domaće navijače na istočnoj tribini. U jednom trenutku pomahnitale Delije probile su zaštitnu ogradu i krenule preko travnjaka prema istočnoj tribini. Uslijedila je reakcija BBB-a, koji su srušili ogradu na sjevernoj tribini i upali na teren da se suprostave Delijama, ali je ove počela štititi milicija koja je silovito napala domaće navijače.

Za par minuta, situacija se otela nadzoru jer je broj razjarenih navijača, koji su ulazili u sukob, bio veći od onoga što su specijalne snage milicije mogle zadržati. 



Nogometaši Crvene zvezde pobjegli su u svlačionicu, dok je nekoliko Dinamovih igrača s trenerom Josipom Kužeom ostalo na terenu pokušavajući obraniti domaće navijače. U jednom trenutku milicajac je udario pendrekom Zvonimira Bobana (tadašnjeg kapetana Dinama), koji mu je uzvratio udarivši ga nogama u trbuh. Ova situacija postala je legendarna kao Bobanov skok.

Tek sat vremena kasnije snage reda su uz pomoć vodenih topova, suzavaca i pendreka uspjeli smiriti situaciju. Utakmica nikada nije odigrana, a u neredima je ozlijeđeno oko 200 osoba, no srećom nije bilo mrtvih.

Ovaj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila je među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet (zauzeo je četvrto mjesto), a mnogi ga smatraju i početkom srpske agresije na Hrvatsku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI