Sprema li se Mamić za Srbiju? Evo zašto će uskoro morati bježati i iz BiH

SCREENSHOT

U zadnjem pojavljivanju pred medijima u Hrvatskoj Mamić je stalno govorio o svojim prijateljima i poštovateljima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, pa su mnogi u tome iščitali pravce njegovog tada možebitnog bijega

Iako se domogao Bosne i Hercegovine to još uvijek ne znači da je Zdravko Mamić posve siguran od izručenja u Hrvatsku. To se da zaključiti jer postoji sporazum potpisan između Hrvatske i Bosne i Hercegovine još 2012. godine u kojem se nalaže izručivanje vlastitih državljana zbog sudskih obaveza. Hrvatska takav sporazum ima i sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom, u svim tim sporazumima dvostruko državljanstvo ne sprečava izručenje ako je u pitanju sudska pravda. Iz sporazuma čitamo:
“Države ugovornice obvezuju se da će sukladno odredbama ovoga Ugovora, na zamolbu, jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog kaznenog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora.”
U zadnjem pojavljivanju pred medijima u Hrvatskoj Mamić je stalno govorio o svojim prijateljima i poštovateljima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, pa su mnogi u tome iščitali pravce njegovog tada možebitnog bijega. Možda Mamić nije znao i za ove rečenice iz sporazuma s Bosnom i Hercegovinom…
“Izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom, osim za kaznena djela iz članka 7. ovoga Ugovora, i za teška kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od deset godina ili teža kazna.”
Zato neki već cijelu situaciju tumače na način da će Zdravko Mamić osvanuti u Saudijsko Arabiji, kod brata Zorana koji je također osuđen, ali na manje od pet godina, pa izdržavanje kazne i pravomoćmost presude smije čekati na slobodi. Zdravko ne može. Saudijska Arabija s Hrvatskom nema sporazum o izručenju, na znanje svima.
Mamiću je u Hrvatskoj davno ukinut istražni pritvor, a nakon izlaska sud mu nije odredio zabranu kretanja, oduzimanje putovnice, prismotru ili javljanje. Inače, to je odluku donio Županijski sud u Zagrebu, pred kojim je vođen istražni postupak, da bi zatim samo suđenje bilo premješteno u Osijek.
Dosad ovaj sporazum S Bosnom i Heregovinom nije bio primjenjen, Zdravko Mamić bi mogao biti prvi. Hoće li se to dogoditi ovisi… No, vidi li da mu se sprema izručenje Zdravko Mamić bi morao slobodu potražiti negdje drugdje.
No, to nije sve. Izručenje Zdravka Mamića ne mora se tražiti samo zbog postupka u Osijeku, već zbog sljedeća dva koji se pripremaju. Isto u Osijeku. Mamić je pod optužbama za izvlačenje novca od transfera Dinamovih igrača preko off-shore tvrtki, a optužnica se odnosi i na udruživanje u zločinačku organizaciju kojoj je, prema optužnici, na čelu bio Zdravko Mamić. U zadnjem postupku Mamić je pod optužbom zbog podizanja novca s Dinamova računa u Austriji bez ikakve pravne osnove.
Ako Hrvatska zahtijeva izručenje Bosna i Hercegovina ga smjesta mora staviti u pritvor. Ako želi imati šansu spriječiti izručenje Mamić mora zatražiti azil zbog, primjerice, njegovog zaključka da nema pravedno suđenje i da mu je u Hrvatskoj ugrožen i vlastiti život.
Možemo mi tako navoditi priče i priče, sve što se dogodi u nas dogodi se zbog političke volje. Ili se ne dogodi zbog – političke volje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI