SRAMOTNO PRIOPĆENJE IZ BEOGRADA: Iz Zvezde poručili kako ‘tenk iz Vukovara’ nije provokacija već dio navijačke kulture!

Navijači Crvene Zvezde, Delije, su u četvrtak, po tko zna koji puta, izvjesile izopačeni transparent srpske trobojnice s natpisom "Vukovar" na utakmici protiv Panahtinaikosa, a 'koreografiju' su ovoga puta upotpunili i novim uvredljivim transparentom sa slikom "čuvenog tenka iz Vukovara", kako su ga nazvali pojedini srpski mediji.

Već se godinama po tribinama srpskih dvorana i stadiona povlače sramotni transparenti na kojima se omalovažava Vukovar, a toj priči nikako da se stane na kraj. Dok se na nogometnim stadionima tome pokušava stati na kraj zabranama i novčanim kaznama, u košarci je priča sasvim drugačija, tamo nitko ne poduzima ništa, a stvari su već dosta eskalirale. Navijači Crvene Zvezde, Delije, su u četvrtak, po tko zna koji puta, izvjesile izopačeni transparent srpske trobojnice s natpisom “Vukovar” na utakmici protiv Panahtinaikosa, a ‘koreografiju’ su ovoga puta upotpunili i novim uvredljivim transparentom sa slikom “čuvenog tenka iz Vukovara”, kako su ga nazvali pojedini srpski mediji.

Nažalost, reakcije iz krovnih košarkaških organizacija još uvijek nema, a do sada su već itekako trebali reagirati jer je stvar poprimila oblik skandala koji je trebao rezultirati najmanje drastičnim novčanim kaznama, ako ne i izbacivanjem iz natjecanja. No, kako sada stvari stoje beogradski klub se i dalje izvlači nekažnjeno, iako ih na utakmici Eurolige, tehnički, gleda čitava Europa.

Valjda svjesni toga da su im navijači opasno pretjerali, iz Zvezde su se oglasili priopćenjem u kojem se ograđuju od navijačkog politiziranja u Hali Pionir, a objašnjenje koje su ponudili je za transparent sa ‘čuvenim tenkom iz Vukovara’ ispod kojeg se, valjda pukim slučajem, našla srpska trobojnica s natpisom “Vukovar” na ćirilici, je jednako sramotno.

Iz Zvezde tvrde kako su Delije ovim transparentom zapravo htjeli osvježiti srpski kulturni baštinu konkretno “eskponatom tenka na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu” i kako taj tenk nema veze s razaranjem u Vukovaru.

Priopćenje Zvezde prenosimo u cijelosti.



“Apsolutno smo protiv bilo kakve političke konotacije u vezi sa pojedinim naslovima nakon još jedne velike pobede našeg kluba u Evroligi. Crveno-beli tenk nema apsolutno nikakve veze sa politikom, već sa davno ustaljenim sloganom proradila ‘Zvezdina mašina’ i takvih transparenata je bilo i u prošlosti na utakmicama EL kao i ostalim takmičenjima klubova iz našeg sportskog društva, i nisu shvaćeni kao bilo kakva provokacija. Slogan je također povezan i za tenk iz obližnjeg muzeja gdje se aludira da je tenk pokrenut iako se nalazi kao eksponat na Kalemegdanskoj tvrđavi. Ne želimo na bilo koji način da se ponovno bavimo stvarima koje nemaju apsolutno nikakve veze sa terenom, utakmicama, košarkom, Euroligom i Crvenom zvezdom”, stoju u priopćenju beogradskog kluba.

E sada, pogledajte snimku i procijenite sami je li ovdje riječ o promicanju kulturne baštine…

https://www.youtube.com/watch?v=RdiyfAgs_34

Facebook Comments

Loading...
DIJELI