SRBI OPET IZNIJELI TVRDNJU I UDARAJU PO ‘BIJELIMA’: Osnovali su ih Srbi, boje se priznati istinu’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon završetka jučerašnjeg derbija između Osijeka i HajdukaTorcida je žestoko  vrijeđala trenera domaće momčadi, Nenada Bjelicu. Nazivali su ga Srbinom te mu dovikivali razne ružne stvari, a ta je vijest brzo obišla susjedstvo. Ni samom Bjelici nije bilo svejedno zbog skandiranja.

U Srbiji je Hajduk tema gotovo cijeli dan, a sada su otišli i korak dalje te zaključili kako su splitski klub osnovali – Srbi. Užasno ih je zasmetalo ponašanje Hajdukovih navijača, za koje tvrde da ‘pokušavaju sakriti prošlost i zaboraviti svoje korijene.’

Tvrde kako je činjenica da su Hajduk osnovali Srbi, a da je ona godinama zataškavana i mijenjana.

Tako su na srpskom Kuriru pisali o prošlosti Hajduka, imenu kluba i ostalim informacijama za koje tvrde da su ‘prava’ istina.

Izvor: Kurir.rs/Screenshot

“Samo ime Hajduk dosta govori o porijeklu. Naime, hajduci po Dalmaciji i Istri bili su poznati Srbi koji se spominju i u narodnim srpskim knjigama”, započinje Kurir. Tvrde kako su ‘Bile’ 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić, što je i istina, ali svakom od njih ‘odredili’ su da je srpskog porijekla:



“Prije Drugog svjetskog rata svi Kaliterne bili su Srbi, Lucijan Stela bio je Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići prije rata bili Srbi, neki katolici, a neko pravoslavci, pisao je blog Hajduksrbija. O srpskom porijeklu braće Kaliterna postoje dokazi u knjigama Austrougarske, gdje piše da su oba brata uhapšena zbog srbofilije i širenja velikosrpske propagande tijekom Prvog svjetskog rata”, piše Kurir te navode nekolicinu studenata koji su prema njihovim informacijama sudjelovali u osnivanju Hajduka, a bili su – Srbi.

Nadalje, srpski mediji prenose kako je pomoć u osnivanju Hajduka, hrvatskim studentima stizala od pokreta zvanog ‘srpska zora’. Navode kako Hajduk nije imao grb na dresu sve do 1941. i NDH te Pavelićevog režima.

Dodaju kako je od 1913. godine predsjednik Hajduka bio Budislav Grga Anđelinović, koji je dvije godine kasnije zbog prosrpskog govora osuđen na tri godine zatvora od strane austrougarskog režima. Dodaju kako je po završetku Prvog svjetskog rata, kao šef policije u Zagrebu, zapovijedao policiji koja je ‘ugušila’ pobunu hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918. godine na Trgu Bana Jelačića. Tada su vojnici protestirali protiv osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Također pišu kako je Anđelinović tijekom Drugog svjetskog rat pisao tekstove za Srpski glasnik iz Kanade kao i za četnički list Novosti. Ono što im je najzanimljivije svakako je činjenica da je Anđelinović bio jedan od bliskih prijatelja i pomagača vojvode Momčila Đujića.

Ne navode otkud im informacije koje su iznijeli u samom tekstu niti na što se pozivaju.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI