SRBIJA JE JOŠ DRUGORAZREDNA EUROPSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA: Dali bi baš sve Đokovićeve trofeje da imaju ‘Vatrene’

Instagram/screenshot

Neke stvari u svijetu u kojem živimo su predvidive baš kao i srpski mediji kada Hrvatska nastupa na velikom natjecanju.

“Vatreni” se u Srbiji prate gotovo na razini srpske nacionalne reprezentacije, pozorno, pomno i iz “minute u minutu”, samo s dodatnom dozom ironije i bezobrazluka.

I nije to od jučer, traje to praktički od raspada bivše države.

Miroljubivi ljudi su se nadali da će se s tom praksom, prije ili kasnije, prestati. Ma kakvi, u Srbiji likuju kada Hrvatska izgubi, a bude li uz to i naznake kakvih skandala oni su tu da ih preuveličaju, pa i izmisle ako treba.

Pa je tako i prije Eura, za vrijeme istog, tako i sada nakon eliminacije protiv Španjolske – hrvatska nogometna reprezentacija stalno na tapeti.



Zluradi naslovi i komentari, samo što ne osjećamo slavljenički prizvuk svake napisane riječi.

Što se drugo može protumačiti iz naslova? “Španjolska izbušila Hrvatsku” ili “Pukla petarda”. No, iako se mediji u Srbiji svesrdno trude omalovažiti hrvatski nastup na Euru, u pozadini se krije, očito, samo žalost i nezadovoljstvo vlastitom nogometnom reprezentacijom.

Srbija je još uvijek drugorazredna europska nogometna reprezentacija koja se nije niti plasirala na Euro. U doigravanju eliminirala ju je Škotska s kojom se, pak, Hrvatska lako obračunala na njenom terenu.

Ipak, nije sve tako beznadežno na srpskoj medijsko-sportskoj sceni. Koliko god tekstovi bili obojeni sprdanjem prema hrvatskim nogometašima u komentarima čitatelja osjeti se posve drugi ton. A mnogi čitatelji iz Srbije upravo spominju vlastitu reprezentaciju kao leglo nekvalitete i slabog korištenja vlastitih nogometnih resursa.

Pa tako svjedočimo disproporciji mišljenja onih koji u Srbiji pišu i onih koji to u Srbiji čitaju. Da, u komentarima je pregršt pohvala na račun hrvatskih nogometaša, uz pitanja “kako to da srpski fudbaleri nisu tamo”?

Srbija sigurno zaslužuje bolju poziciju u europskom nogometu, i zbog tradicije i zbog prikrivene i neiskorištene kvalitete i iz toga dolazi frustriranost novinara koji su i onako samo navijači. Izgleda malo previše gorljivi.

“Hrvatska igrala u ustaškim dresovima”, samo su neki od posljednjih naslova.

To kako pišu ne možemo protumačiti nego da bi sve osvojene turnire Novaka Đokovića zamijenili s jednim dobrim rezultatom vlastite reprezentacije. Kojih Hrvatska ima mnogo. S time da moramo napomenuti. U Hrvatskoj, po njenim medijima, svaki se Đokovićev uspjeh slavi i priznaje.

Bilo bi pošteno da se tako u Srbiji tretira i naša nogometna reprezentacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI