SRBIJA SAD GLEDA U LEĐA HRVATSKOJ! Susjedima se ovo sigurno neće svidjeti, Hrvati imaju veliku čast i privilegiju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL i A.K./ATAImages/PIXSELL/Ilustracija

Ulaskom Tonija Kukoča u košarkaški Hall of Fame ( onovit ćemo, to se trebalo dogoditi puno ranije!)  on je dobio  najveće moguće priznanje za svoju veliku košarkašku karijeru.

Hrvatska je sad postala lider na ovim prostorima po broju predstavnika u Kući slavnih. Naime, uvrštenjem Kukoča Hrvatska je postala zemlja s najviše predstavnika u Kući slavnih nakon SAD-a. Kako to lijepo zvuči, pogotovo u kontekstu gdje nam se košarka danas nalazi.

Do sada smo bili  izjednačeni na vrhu sa Srbijom, koja ima četvoricu  predstavnika– Vladu Divca, Boru Stankovića, Aleksandra Nikolića i Dražena Dalipagića.

Kukočeva karijera uistinu je bila briljantna, naime, Toni je jedini košarkaš u povijesti koji ne samo da je triput osvajao europski Kup prvaka/Euroligu i NBA prsten nego je to činio po tri godine zaredom. Nadalje, tri puta je proglašen najboljim igračem Final Foura Eurolige. S Jugoplastikom dva puta i s Benettonom jednom. Devet je puta osvojio dvije najcjenjenije europske individualne nagrade. Osvojio je i četiri prvenstva te dva kupa Jugoslavije te talijansku ligu i kup s Benettonom.

Posebna je pak priča reprezentacija. Osvojio je olimpijsko srebro u Barceloni 1992. te dvije europske i jednu svjetsku broncu, a s Jugoslavijom je također bio olimpijski doprvak 1988 u Seoulu., ima svjetsko zlato, dva europska zlata i jednu broncu te tri zlata s mlađim selekcijama… Mogli bi ovako nabrajati još dugo, i što je sve ovaj košarkaški genijalac iz Splita osvojio u svojoj karijeri.



No najveća nagrada uz to što je konačno primljen u društvo košarkaških besmrtnika je to što ga je u nju uveo najveći košarkaš u povijesti i njegov suigrač iz Bullsa, Michael Jordan. “Kad konačno uđeš u Hall of Fame ja ću sigurno biti tamo”, kazao mu je Jordan priznao je Toni više puta. Obećanje je na kraju i ispunio.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI