ŠTIMAC SE PRISJETIO SVOG ‘STAROG’ PRIJATALJA: ‘Mamić je u tome pogriješio, a rekao je da Hajdukovac ne može voditi HNS’

Foto: Paun Paunović/Cropix

Bivši hrvatski izbornik a sadašnji Irana Igor Štimac svakim svojim istupom pobudi veliko zanimanje javnosti. Tako se u intervjuu za  Sportklub prisjetio trenutaka kada se sa Vlatkom Markovićem borio za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

To je ona najpoznatija i najkontroveznija koja je održana 17. prosinca 2010 godine.

‘Puno je toga o tome već rečeno. Ponosan sam na sve one ljude koji su prepoznali u meni čovjeka koji će donijeti radikalan zaokret u odnosima unutar nogometa. Nije bilo lako tim ljudima, bili su izloženi strašnim pritiscima, neki su izgubili i posao.’

Veliki pritisci, podmetanja, u dvoboju dva programa. Jednog koji nije postojao i drugog koji je nudio nešto novo. Važno je tu naglasiti da su mediji kao Vlatkovog nasljednika vidjeli ili Bobana i Šukera. Ja sam porazgovarao s obojicom i oni su mi rekli da se ne namjeravaju kandidirati, iako sam se ja nadao da će oni to jednog dana postati.’

Štimac je potom kazao da je on pred sobom imao razvojni koji je htio ispuniti.



“Imali smo program izgradnje četiri kampa po regijama, dva mala stadiona u Vukovaru i Kninu gdje smo željeli da igraju naše mlađe dobne reprezentacije. Podnijeli smo i financijsku podlogu svih naših programa.

Naravno, imali smo ideju i baviti se natjecanjem te sređivanjem sudačke organizacije. Naravno još tada sam govorio kolika je važnost TV prava. Sada se to daje na sva zvona. Vlatko je tada već bio teško bolestan, a prije toga u trenucima kada sam ja bio član Izvršnog odbora vodili smo žestoke rasprave”.

“Naravno, imali smo ideju i baviti se natjecanjem te sređivanjem sudačke organizacije. Naravno još tada sam govorio kolika je važnost TV prava. Sada se to daje na sva zvona”.

“Nismo se slagali i jedan od mojih motiva da postanem predsjednik HNS-a bila je u činjenici da je on već bio dosta bolestan, da Savez nije funkcionirao, a Zorko Srebrić sve vješto prikrivao. Imali su oni već tada detaljne upute što i kako raditi. Sve zajedno napravio sam najbolje što sam mogao, no u toj neregularnoj predstavi smo izgubili. I kada je tako nemam si što predbaciti.”

Dotaknuo se i teme Zdravka Mamića koji je tom sjednicom i najviše rukovodio.

On je imao veliki strah da ću ja privilegije koje je imao Dinamo prebaciti Hajduku. Rekao je da u mojim venama teče više bijele krvi nego u njegovim modre. Rekao je da ne može takav hajdukovac voditi HNS.

To je bila njegova velika pogreška. Da sam ja bio predsjednik HNS-a, ništa mu se od ovog što mu se dogodilo ne bi dogodilo niti bi izašlo u javnost. Ja bih ga doveo u red po pitanju ponašanja, jer on je tim svojim istupima samo i jedino štetio sebi i svojim poslovima.”

Onda je rekao kako bi ‘prešutio’ sve što je Mamić radio: ‘Da sam ja bio predsjednik HNS-a, ništa mu se od ovog što mu se dogodilo ne bi dogodilo niti bi izašlo u javnost. Ja bih ga doveo u red po pitanju ponašanja, jer on je tim svojim istupima samo i jedino štetio sebi i svojim poslovima. Taj osjećaj za biznis i prodaju nogometaša nije nitko nikada imao.’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI