Što se promijenilo od posljednjeg susreta sa Španjolskom? Nema više Šterbika, novi trener, ali krvnik je i dalje tu

Facebook: IHF (Official)/Photo: Vincent MICHEL

Glavno je pitanje što se točno promijenilo u ovih godinu dana od proteklog susreta na EP-u u Poljskoj. Prva promjena dogodila se na klupi, Jordi Ribera nasljedio je Manola Cadenasa koji je dobio otkaz jer se nije kvalificirao na OI u Riju.

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je Hrvatska demolirala Poljsku na Europskom prvenstvu u Poljskoj i to u četvrtfinalnoj utakmici. Utakmica koja je slijedila bila je utakmica protiv starih rivala, Španjolaca. Hrvatska je tada igrala jednako enigmatično kao i danas, nitko nije znao što očekivati od Babićevih odabranika, samo što na tekućem Svjetskom prvenstvu u Francuskoj igraju bez nekoliko ključnih figura prve momčadi.

Počelo je tada odlično za ‘Kauboje’, držao se visok ritam i na momente se radila razlika od tri gola. No, Hrvatska je tada naglo stala, baš kao i u osmini finala SP-a protiv Egipta i upala je u ‘crnu rupu’, a Španjolci su na krilima Julena Aguinagaldea napravili seriju od 8:1 i preokrenuli na plus četiri u svoju korist. Do kraja tog prošlogodišnjeg meča Hrvatska nije uspjela vratiti izgubljeno vodstvo i na kraju je poražena od bolje momčadi.

Ove će se dvije momčadi ponovo sastati na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2017., ali u jednoj ranijoj fazi. Umjesto u polufinalu, sastat će se u četvrtfinalu. Glavno je pitanje što se točno promijenilo u ovih godinu dana od proteklog susreta na EP-u u Poljskoj. Prva promjena dogodila se na klupi, Jordi Ribera nasljedio je Manola Cadenasa koji je dobio otkaz jer se nije kvalificirao na OI u Riju. Druga najveća promjena je izostanak legendarnog vratara Arpada Šterbika, a umjesto njega su na vratima Rodrigo Corrales Rodal iz Wisle Plock i Gonzalo Pered de Vargas Moreno, vratar Barcelone. No, izostanak Šterbika ne znači previše jer dvojac brani sjajno, Corrales ima 35 posto, a Vargas je na 32 posto.

Nadalje, krvnik je i dalje tu i još uvijek je najopasniji igrač Španjolske. Pivot Julen Aguinagalde najveća je zvijezda ovog turnira, zajedno sa uvijek ubojitim Valerom Riverom, najboljim strijelcem prošlogodišnjeg EP-a. Treba spomenuti kako je Španjolska za sada neporažena na turniru, a njihov je napad bio drugi najefikasniji po skupinama iza onog Švedskog.

Valja naglasiti kako je Španjolska došla do četvrtfinala dosta teškom pobjedom protiv Brazila. Bila je to tijesna utakmica i pobjeda 28:27 otkrila je brojne slabosti idućeg hrvatskog protivnika.



Spomenimo kako Španjolci i dalje ne odustaju obrane 6-0, ali oni nisu tako agresivni poput Francuza recimo. O vratarima smo sve rekli, a čim se krene prema naprijed kreću i problemi. Španjolci imaju ubojita i brza krila koja iznose kontre u par sekundi, a tu prednjači spomenuti krilni lijevi igrač Rivera (34 gola) i Angel Fernandes (18 golova), a na desnoj su Victor Tomas (12 golova) i David Balaguer (27 golova).

Na vanjskoj liniju su Canalles i Goni, a prvi je do sada skupio 16 golova, dok ih je Goni zabio deset. Momčad razigravaju Entrerios i Sarmiento, oni su pak zaduženi za asistencije, zajedno sa desnim vanjskim Gurbindom koji je do sada namjestio 20 golova.

Jasno, na desnoj strani je i Alex Dušebajev koji je zabio 16 golova, ali uvjerljivo najjači igrač im je, kao što smo već kazali, Aguinagalde. On na ovome prvenstvu i nije toliko efikasan, zabio je tek devet golova, ali čim lopta dođe do njega ili je sedmerac ili je gol ili je isključenje. No, on je zapravo dvosjekli mač Španjolaca jer ne igra obranu, ali Guardiola i Figueras ga dobro mijenjaju. Štoviše Guardiola je efikasniji od Aguinagaldea. Isto tako, svojevrsna mana je i starost Španjolaca, to su sve igrači koji su već dobrano za mirovinu, ali to ne smije biti varka jer su i dalje, kao što se vidi, izuzetno opasni, konkretni i složni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI