SUSJEDI SE OPRAŠTAJU OD SVOG VELIKANA: ‘Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu’, emotivno se od ‘Švabe’ oprostio i Zvone Boban

Foto: GuliverImage/Mimmo Carriero

U Narodnom kazalištu u Sarajevu održana je komemoracija povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog nogometa Ivice Osima. Tužan je dan u glavnom gradu susjedne BIH. Od najvećeg nogometnog imena u Bosni i Hercegovini oprostili su se brojni igrači i treneri iz bivše države, ali i Evrope i svijeta .Uz njih, komemoraciji su prisustvovali Osimovi nekadašnji asovi Dragan Stojković, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, a poseban izaslanik Uefinog predsjednika Aleksandra Čeferina  u Sarajevu bio je Zvonimir Boban hrvatski nogometni velikan. Tu su još bili i Hajdukova legenda Blaž Slišković te veliki nekadašnji hrvatski golman Tomislav Ivković, bivši vratar Dinama, Crvene Zvezde i reprezentacije bivše države.

Na komemoraciju nogometnoj legendi došli su i politički dužnosnici, među ostalima, ondje su bili Željko Komšić i Bakir Izetbegović, a stigle su i legende iz javnog života, poput Dine Merlina i Harisa Džinovića.

“Danas se opraštamo od jednog od najboljih među nama, simbola našeg grada i države. Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija diljem planete. Sve gradove svijeta je volio, ali svoje Sarajevo najviše. Veliki čovječe, ostajemo u tugi, ali te nikada nećemo zaboraviti”, poručila je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

“Osim je bio sjajan igrač, veliki trener, ali prije svega je bio iznimno ljudsko biće. Ostao je ponosan i svoj, smiren u svojim vrijednostima sve do kraja i taj trag neće nikada biti izbrisan. Osim je bio moj selektor u Jugoslaviji. Nas mlade je njegova prirodnost opuštala. Sve tadašnje ‘desetke’ naučio je trčati više i pametnije i respektirati one koji to rade stalno. Ta filozofija je napravila od nas bolje ljude i nogometaše”, rekao je legendarni hrvatski nogometaš Zvonimir Boban, prenosi Klix.ba.

“Zvao me je Zvonce, bilo je tako blisko i očinski. Hvala Vam na svemu, neka vam je laka bosanska, sarajevska zemlja. Počivaj u miru Šefe!”.



Osim je igračku karijeru okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još izbornik reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao izbornik Japana.

Osim je ujedno bio i posljednji izbornik jugoslavenske reprezentacije u kojoj su igrali Hrvati.

Ivica Osim bit će sahranjen danas u 14 sati, na posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI