TKO IMA PREDNOST U VELIKOM DERBIJU? Kek ima ubojito taktičko oružje za koje gotovo nitko nema odgovor, a što je s Petevom?

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Slovenski strateg ove je sezone pokazao kako je taktički vjerojatno najnapredniji u odnosnu na kolege iz Lige, uz eto Zorana Zekića koji je s momčadi prosječne kvalitete ostvario već sada izvanredan rezultat.

Rijeka i Dinamo igraju prvi od dva odlučujuća derbija u utrci za naslov prvaka Prve HNL. Iz kola u kolo postaje jasnije kako su obje momčadi dobro naoružane determinacijom i ne planiraju posustati na malim utakmicama, dakle, prvak će se vjerojatno odlučivati u utakmici 27. kola ove subote i 27. svibnja u 36. kolu, odnosno, posljednjoj utakmici prvenstva. Istina, obje momčadi u međuvremenu imaju ‘lufta’ posrnuti protiv Osijeka, Hajduka ili koga već, ali sudeći po kvaliteti igre ove dvije momčadi su barem pet stepenica iznad svih ostalih u Prvoj HNL.

No, nećemo se sada baviti teorijama i što će se dogoditi za dva, tri, tjedna, već ćemo se pozabaviti nadolazećim derbijem 27. kola. Slovenski strateg ove je sezone pokazao kako je taktički vjerojatno najnapredniji u odnosnu na kolege iz Lige, uz eto Zorana Zekića koji je s momčadi prosječne kvalitete ostvario već sada izvanredan rezultat. Ono što se moglo vidjeti u dosta utakmica Rijeke jest Kekova tendencija da forsira igru preko bočnih pozicija, odnosno, preko bekova. Ono što već znaju i vrapci na grani jest da u HNL-u nema kvalitetnih bekova, pa se tako uglavnom treneri fokusiraju na građenje igra na drugim pozicijama, ali ne i Kek.

Činjenica da je Ristovski ponajbolji igrač čitave lige, a bek prosječne kvalitete, ali veliki radnik, Leonard Zuta, upisuje impresivne nastupe, zapravo govori kako je Kek sjajno detektirao slabosti svojih protivnika i da ih sustavno ‘melje’ preko bokova. Slabost gotovo svih u ligi baš i jesu te pozicije bekova, odnosno, na utakmicama se najmanje pažnje se pridaje baš njima. Samim time protivnici Rijeke moraju dodatne napore ulagati u branjenje bokova, što im je slabija strana, pa se onda događaju situacije da u određenim momentima utakmice suparnički igrači više ne mogu držati tempo i dolazi do ‘pucanja’ u linijama i otvaraju se rupe, a tu onda na scenu stupaju Andrijašević i kompanija koja uredno zabija, nazovimo to, jeftine pogotke.

Istu taktiku Kek može primijeniti i na Dinamu koji također igru bazira na sredini terena. Problem za Keka je to što protiv Dinama neće imati na raspolaganju Zutu na lijevom beku, ali može posegnuti za Vešovićem, koji je po vokaciji desni bek, odnosno, desno krilo, ali može odraditi traženi posao i na lijevoj strani. To čak nije ni loše jer je Vešović ofenzivnije orijentirani igrač od Zute i mogao bi raditi veće probleme. Istina tu poziciju mogu pokrpati Čanađija, Totić ili neki stoper, ali teško je za očekivati da će Kek prepustiti u najvažnijoj utakmici sezone tako važnu poziciju u svojoj momčadi nogometašu koji je na toj poziciji neprovjeren.

Nadalje, povlačnje Vešovića na bekovsku pozciju otvara rupu u onom ofenzivnom dijelu kojeg će vjerojatno činiti Gorgon, Andrijašević i Gavranović. Pitanje je tko će uskočiti? Konkuriraju čak trojica, Bezjak, Matei i Črnic. Bezjak je napadač, ali opet više može sudjelovati u obrani i bolji je realizator od krilno orijentiranih Črnica i Mateija.



Što se tiče ostatka postave, na vratima je Prskalo, a stoperski par trebali bi činiti Župarić i Elez. Vezni red, onaj povučeniji dio, trebali bi držati Mišić ili Maleš i Bradarić.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prednosti i nedostaci Dinama

Okrenimo se sada Dinamu. Petev za razliku od Keka nema problema s većim izostancima u momčadi, naravno ako izuzmemo Benkovića koji je još ‘out’ i Sigalija. No, ima problem i to veliki baš na stoperskim pozicijama koje bi trebali držati Dino Perić i Marko Lešković. Osim što su neuigrani, obojica su još daleko od dobre forme i za vjerovati je kako će imati dosta problema kada riječka ofenziva krene s probijanjem bloka. Problem je što Dinamo, za razliku od Rijeke, nema dva razarača igre u veznoj liniji. Antolić i Pavičić igrači su koji bolje igraju prema naprijed i lako bi mogli gubiti u defenzivnim zadaćama od riječkog dvojca.

Na bočnim pozicijama Rijeka je u potpunosti nadmoćna kada su u pitanju bekovi, ali Dinamo je po desnoj strani sa Stojanovićem/Matelom i Soudanijem izrazito opasan u ofenzivnijem dijelu, ali defenziva Stojanoviću nije najjača karika, Soudani se čak zna često i vratiti. Stoga, Matel bi u ovom slučaju bio bolje riješenje jer je bolji u defenzivi od Stojanovića. S lijeve strane trebali bi igrati Pivarić i Šitum, odnosno, Ćorić ako se oporavi od lakše ozljede gležnja. Opet, tu je Rijeka u prednosti, pogotovo ako će igrati Ćorić jer mlada zvijezda Dinama rijetko kada sudjeluje u obrani, a svi znamo što se dogodi ako preopteretite Pivarića. Šitum je tu bolja opcija, skloniji je vraćanju u obranu i može više pomoći Pivariću i tako rasteretiti obranu.

Dinamo je nedvojbeno najopasniji u ofenzivi, Hodžić je nevjerojatnoj formi, takozvani ‘Mr. Derbi’ Soudani je spreman, Sammir se polako prilagođava na veću minutažu, a alternacije su mu Guilherme koji još uvijek nije pokazao i Moro kojem nedostaje iskustva u ovakvim utakmicama. Na koncu može ubaciti Ćorića na poziciju polušpice, to mu je ipak prirodna pozicija i na njoj kao ‘playmaker’ može ordinirati protivničkom polovicom bez stresa od povratka na svoju polovicu.

Kada se sve zbroji i doda prednost domaćeg terena, Rijeka je u prednosti. Kekove taktičke zamisli do sada nisu imale većih pandana, štoviše, čovjek nije izgubio utakmicu više od godine dana. S druge strane Petevova momčad igra sve bolje, pogotovo u ofenzivnom dijelu u kojeg se najviše ulagalo i Rijeka bi, ma koliko konsolidiranu obranu ima, mogla imati problema u svom šesnaestercu. Konačnom prognozom nećemo se baviti, ali mogli bismo konačno gledati derbi na kojem će se igrati kvalitetan nogomet.

Držali smo se u ovoj priči nogmeta, a ne navijača, a budu li navijači opet u prvome planu onda dobrog nogometa nije ni bilo, niti će ga biti!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI