TKO JE KRIV ZA NAPAD NA AUTOBUS BORUSSIJE? Nakon teorije da su za eksploziju krivi islamisti, pojavio se novi scenarij!

Twitter

Novost je isto tako da je direktor komunikacija Monaca, Bruno Skropeta, tražio od UEFA-e da se susret zbog sigurnosnih razloga odgodi za subotu, odnosno, da su nogometaši Dortmunda još uvijek u šoku.

Nakon što su njemački mediji neslužbeno iznijeli kako je napad na autobus koji je prevozio nogometaše Borussije Dortmund zapravo djelo islamističke terorističke organizacije, pojavila se i druga teorija.

Ipak, tu teoriju valja uzeti, također, s dozom rezerve jer službenog objašnjenja o tome tko je počinio ovo nedjelo, još uvijek nema. DPA piše kako je odgovornost za napad na autobus Borussije preuzela ANTIFA, ljevičarska protunacistička skupina. Kako prenosi The Sun, oni su navodno napali nogometaše jer dortmundski klub, prema navodnom njihovom mišljenju, ne čini dovoljno u borbi protiv rasizma, desničarskog populizma i neonacizma. Napad je, navodno, bio simbolična poruka takve politike.

Novost je isto tako da je direktor komunikacija Monaca, Bruno Skropeta tražio od UEFA-e da se susret zbog sigurnosnih razloga odgodi za subotu, odnosno, da su nogometaši Dortmunda još uvijek u šoku. Prenosi to francuski L’Equipe.

Za njemačku televiziju RTL, princ Albert od Monaca izjavio je kako je možda najbolje rješenje odgoda. “Nije baš najbolje rješenje odmah dan nakon ovakvog događaja igrati utakmicu. Možda je bolja odgoda”, kazao je princ Albert.

Podsjetimo, Njemačka policija pronašla je ranije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na nogometaše Borrusije Dortmund. Premda se još uvijek ne zna je li riječ o terorističkom napadu, njemačko državno odvjetništvo preuzelo je istragu oko bombaškog napada koji se dogodio u utorak u 19 i 15 sati u Dortmundu, a njemački mediji tvrde kako je moguća povezanost s islamistima.



Jasno, sve dok se u potpunosti ne utvrdi tko je organizirao ovaj napad, policija neće tretirati ovaj čin kao teroristički napad, odnosno, tretirat će ga kao pokušaj ubojstva. Pismo koje su pronašli jest pismo u kojem se preuzima odgovornost, ali za sada nije poznato o kojoj se skupini radi. Pojedini njemački mediji tvrde kako je odgovornost za napad ipak preuzela Islamska država, ali za sada to nije potvrđeno.

Također, njemački mediji tvrde kako je napad povezan sa savezničkim akcijama protiv Islamske države u Siriji, odnosno, zbog toga što su njemački zrakoplovi sudjelovali u tim akcijama. Međutim, upozoravaju kako je to možda samo pokušaj da se istražitelje navede na krivi trag.

Javni servisi WDR i NDR, kao i dnevnik Suddeutche Zeitung, tvrde kako pismo počinje rečenicom “U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog”, te da se u pismu spominje i napad na berlinski božićni sajam i da se prijeti novim napadima. Nadalje, tvrde kako se u pismu navodi da će od sada pa na dalje na meti IS-a biti sportaši i druge poznate ličnosti sve dok se ne zatvori američka baza u Njemačkom Ramsteinu i dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz akcija u Siriji.

Ipak, kako spomenuti njemački mediji prenose, istražitelji neće sve prepustiti slučaju, pa će dobro ispitati autentičnost pisma jer postoji mogućnost da je ovo navođenje na pogrešan trag.

Spomenimo još kako je u bombaškom napadu, osim nogometaša Borussije, Marca Bartre, ozlijeđen i jedan policajac koji je bio u pratnji momčadi. Policajac je bio na motoru uz autobus, a na sreću je zaradio lakše ozlijede, za razliku od Bartre koji je operirao ruku i teže je ozlijeđen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI