TKO SU POBJEDNICI, A TKO LUZERI LJETNOG PRIJELAZNOG ROKA? Jedna momčad i jedna liga ipak bili najinteligentniji

Konačno je završio ljetni prijelazni rok! Posljednjeg dana ove parade prenapuhanih cijena, zakulisnih igara i igrica koje praktički graniče s prevarom, o čemu ćemo kasnije i ogromnih marketinških prevrata, nije se dogodilo baš ništa spektakluarno.

Najveći transfer zadnjeg dana roka obavio je Lyon koji je uspio angažirati mladog 22-godišnjeg napadača Moussu Dembelea, koji je posljednje dvije sezone proveo u škotskom prvaku Celticu. Vrijednost transfera procjenjuje se na 22 milijuna eura, a Dembele je s Lyonom potpisao ugovor na pet godina. Dembele bi u Lyonu trebao biti zamjena za Mariana Diaza koji je prije nekoliko dana prešao u Real Madrid za 33 milijuna eura, iz kojeg je otišao za osam milijuna eura prošle sezone.

Real podbacio

Kad smo već kod Reala, njih se može svrstati u svojevrsne gubitnike ovog ljetnog prijelaznog roka. Madriđani su ostali bez Cristiana Ronalda, igrača koji je zabijao 30 ili više golova po sezoni i koji im je donosio ogromnu marketinšku zaradu i televizijsku gledanost. Neki će kazati da su ga se ‘riješili’ u pravo vrijeme kada mu opada forma i taman kada na njemu nešto mogu i zaraditi (a zaradili su 117 milijuna eura). Možda su i bili u pravu, ali Real je za taj novac trebao angažirati nekog tko će dostojno nadomjestiti velikog Portugalca.

Međutim, Real nije doveo niti jedno od većih imena i napadača koji bi doista mogli zabiti više od 25 golova po sezoni. Štoviše, doveli su spomenutog Diaza iz Lyona. No, zato su doveli još jednog vratara i to Curtoisa, ponajboljeg vratara svijeta, a na svojim vratima imaju Keylora Navasa, igrača koji im je donio Ligu prvaka i koji je prošle sezone oduševljavao obranama. Nadalje, doveli su 18-godišnjeg Viniciusa Juniora, ‘novog Neymara’ koji statistikom nije ni do koljena Neymaru u mlađim danima. Platili su Brazilca 45 milijuna eura, ali još nije odigrao niti minute.



Šteta je što su većinu ljeta potrošili na suludu priču o transferu Luke Modrića u Inter, umjesto da su se okrenuli dovođenju Kanea ili Lewandowskog koji je ionako htio napustiti Bayern na kraju prošle sezone.

U Realu se nadaju da će Bale i Benzema sada istupiti kao vođe momčadi uz pomoć Asensia i Isca, ali bez Ronalda to neće biti isto, isto kao što neće biti ni gledatelja na tribinama. Eto, na otvaranju prvenstva došlo ih je svega 42 tisuće.

Juventus uzdigao Serie A

Nadalje, kad smo već kod Ronalda treba reći da je Juventus tu apsolutno profitirao. Da, uložili su gotovo 120 milijuna eura, ali to je nemjerljivo s popularnošću i širenjem marketinškog tržišta koje Cristiano nosi sa sobom. Prodaja televizijskih prava zabilježila je ogroman porast otkako je Ronaldo potpisao, a to se odnosi na cijelu Serie A. Dakle, Juve je napravio ogroman benefit za čitav Talijanski nogomet, a da ne spominjemo činjenicu da će transfer Ronalda vjetojatno isplatiti već prodajom njegovih dresova.

Ostanimo još malo u Serie A, koja je prema našem sudu, najveći pobjednik ovog prijelaznog roka. Liga je to koja je rapidno dobila na popularnosti ovoga ljeta. Inter se, kao i Juventus pojačao vrlo jakim imenima, poput Nainggolana, De Vrija, Vrsaljka, Keite i još mnogih, ali pojačala se i Roma koja je dovela Kluiverta, Pastorea, Nzonzija, Ćorića, Olsena… Tu je i neizostavno jaki Napoli, doduše oslabljen za trenera Sarrija, ali ojačan Carlom Ancelottijem. Milan je i dalje vrlo konkurentan, Gattuso je sada već stvorio impresivnu ekipu predvođenu velikim zvijezdama, a pojačali su se Higuainom, Caldarom, Castillejom, Bakayokom.

Najinteligentnija kupovina

Ipak, kada se govori o klubu koji je najpametnije trgovao ovoga ljeta, onda je to defitinivno Liverpool. Klopp je i inače poznat po tome da ne kupuje igrače koji mu ne trebaju, a sada je dokazao da je i dalje vrlo pronicljiv trgovac.

Da, Liverpool je potrošio suludu svotu novca, čak 180 milijuna eura, a doveli su svega četiri igrača. No, ne bilo kakva. Riješili su problem vratara. Karius je poslan u Bešitkaš, a doveden je jedan od najboljih golmana današnjice Alisson Becker iz Rome i plaćen je 63 milijuna eura. A da nisu pogriješili svjedoči i činjenica da još nisu primili gol.

Vezni red, onaj defenzivni segment, pojačan je Nabyjem Keitom, jednim od najperspektivnijih veznjaka današnjice, a plaćen je 60 milijuna eura. Partner mu je Fabinho, koji je iz Monaca došao za 45 milijuna eura.

Ofenzivni dio vezne linije dobio je strašnu zamjenu u eksplozivnom Xherdanu Shaqiriju, koji je došao za 15 milijuna eura. Liverpool se, baš zbog ove inteligentne kupovine, nameće kao glavni favorit, uz City dakako, za osvajanje Premiershipa.

Luzerski Manchester i ziheraški City

Dok smo još u Engleskoj valja spomenuti i ostale. Tottenham mnogi navode kao najveće ‘luzere’ jer nisu doveli nikog, a opet naše je skromno mišljenje kako su napravili posao ljeta. Nisu doveli nikog, a zadržali su sve ključne igrače i sjajnog trenera Pochettina. Nemaju potrebu za dodatnim uigravanjem, nemaju potrebu za afirmacijom novih igrača i provjereno su vrlo opasna momčad. Nama se to ne čini kao loš posao.

No, loš posao je napravio, a tko drugi nego Jose Mourinho. Osim što je pretvorio Manchester United u provincijsku momčad, Jose je ovoga ljeta loše trgovao. Nije doveo niti jednog igrača kojeg je želio, a na kraju su ga neki iskoristili samo kako bi si podebljali ugovor u matičnim klubovima. Eto, to su one zakulisne igre o kojima smo govorili u uvodu članka, a Mourinhu je to napravio Diego Godin, čiji je menadžer pustio priču da ovaj želi u United i to samo kako bi isforisrao Atletico da mu da novi ugovor. Mourinho je zagrizao i na kraju ispao naivan.

Portugalac je želio ovoga ljeta novog stopera jer mu oni koje je lani doveo više ne valjaju. Preskup mu je bio Maguire (70 mil), kao i Alderweireld. Otpilio ga je i Boateng koji je ostao vjeran Kovaču. A na koncu je United doveo beka Dalota iz Porta za 20-ak milijuna i ofenzivce Freda iz Šahtara za 60 milijuna eura, što je i dalje prema mnogima vrlo nepotreban transfer i dakako preskupo plaćen.

Chelsea je jedina momčad za koju se može reći da nije impresionirala toliko igračkim koliko trenerskim pojačanjima. Doveli su Sarrija i kako sada stvari stoje on će biti najveće pojačanje u nazad nekoliko godina.

Guardiola je doveo samo Mahreza za gotovo 70 milijuna eura i držao se onog Tottenhamova recepta, ne kupuj ako ne trebaš i zadrži momčad na okupu. Nisu prodali nikog značajnog.

Barca opet trošila

Mislite zaista da ovaj članak može proći bez Barcelone? Katalonci su napravili totalan promašaj kada je u pitanju La Masia, jer opet nema niti jednog značajnog igrača koji je zaslužio promociju, ali zato su doveli nekoliko mladih i fantastičnih igrača. Doveli su 21-godišnjeg brazilskog ‘wonderkida’ Arthura za 30 milijuna eura i on bi trebao biti budućnost veznog reda njihove momčadi.

Doveli su Vidala iz Bayerna, zapravo preoteli su ga Interu, a ne treba puno naglašavati koliko znači jedan takav igrač u momčadi koja puca na Ligu prvaka i Primeru. Stigao im je i Clement Lenglet, mladi i perspektivni stoper plaćen 36 milijuna eura, dok im je najveće pojačanje krilni igrač Malcom, kojeg su istrgali iz ruku Rome za 40 milijuna eura.

Istovremeno su se riješili tereta u obliku Yerrija Mine, Dignea i Gomesa koji su završili u Evertonu. Deulofeua su dali Watfordu za 13 milijuna, Aleixa Vidala u Sevillu, Paca u Dortmund i Marlona u Sassuolo. Jedino ostaje nejasno zašto su pustili Paulinha nazad u Kinu, ali došao je Vidal pa će valjda tako nadomjestiti sjajnog Brazilca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI