U STANJU SU SVE SPORTAŠE ZATVORITI: Zna se tko to gura Olimpijske igre i zašto, ali to bi im se moglo obiti o glavu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na rubu smo novog besmisla u ovo vrijeme gdje živimo novo normalno, bolje rečeno svježe abnormalno. Riječ je o Olimpijskim igrama u Tokyu koje će za početi za tjedan dana (23. srpnja).

Samo letimičan pogled kako će izgledati natjecanja i život sportaša i njihovog popratnog osoblja na Igrama nudi samo jedan zaključak:

Igre su izgubile svaki smisao u ovakvim uvjetima.


Ne treba svaljivati krivicu niti na zemlju domaćina, niti na Međunarodni olimpijski odbor što je takva situacija zbog pandemije.

No, ako stvari postavimo drugačije, onda će krivaca za ovakvu situaciju biti dosta. Pa će se krivcima smatrati i Japan kao sekundarni, ali i Međunarodni olimpijski odbor kao primarni. Jer, održavati igre na način kako je to predviđeno da će biti u Japanu je sumanuto.Dakle, Olimpijske igre u Japanu će se održati bez gledatelja, s praznim tribinama uz maksimalne sigurnosne mjere protiv širenja virusa.

Nadalje, sportaši će boraviti u Olimpijskom selu, bez prigode za bilo kakav pokret, nitko od njih neće vidjeti Tokyo osim iz zraka kada im se zrakoplovu budu obrušavali na zračnu luku Narita. Da, sportaši će biti praktički u zatvoru, moći će se kretati pod strogom paskom samo na treninge i natjecanja. Druženja? Nema!

Inače, ovih dana je u Japanu izvanredno stanje, sve kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokyu uslijedila je nakon što je prošlog tjedna u prijestolnici objavljena brojka o 896 novozaraženih, što je gotovo kao sredinom svibnja. No, morate znati da Japan ima skoro 140 milijuna stanovnika.

Izvanredno stanje bit će na snazi od ponedjeljka, 12. srpnja, i moglo bi potrajati do 22. kolovoza, a Olimpijske igre se održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza. Izvanredno stanje u Japanu, međutim, nije zatvaranje sa strogim policijskim satom kao u drugim zemljama.

Premda su građani pozvani da ostanu kod kuće, restorani su otvoreni, no ne smiju posluživati alkohol, nuditi karaoke i navečer se moraju zatvoriti ranije nego inače. Japan nije pretrpio eksploziju pandemije covida-19 kakva je viđena u drugim zemljama, no ima više od 810.000 zaraženih i 14.900 umrlih.

Kada su dobili domaćinstvo Olimpijskih igara japanski organizatori su se nadali da će od prodaje ulaznica zaraditi 815 milijuna dolara, a sada od toga neće biti ništa, a troškovi domaćinstva Igara zbog pandemije covida-19 su dvostruko veći od predviđenih i iznose više od 15 milijardi dolara.

Također, kako pokazuju ankete većina Japanaca se i dalje protivi održavanju Olimpijskih igara.

Posljedice zabrana nazočnosti gledatelja bile su vidljive odmah. Tako je australski tenisač Nick Kyrgios rekao da neće sudjelovati na Olimpijskim igrama, s riječima da je glavni razlog za to što sportska natjecanja neće moći pratiti gledatelji. Kyrgios, koji je trebao predstavljati Australiju s još deset tenisača i tenisačica, žalio se i na mjere karantene koje su odredile japanske vlasti i dao je do znanja da ne želi nastupati ako ne bude publike.

“Ideja da igram na praznom terenu mi ne odgovara. To nikada nije bio slučaj”, kaže Nick Kyrgios. “Ne bih htio lišiti nekog australskog tenisača koji je dobrog zdravlja te prilike da predstavlja svoju zemlju. San mi je bio predstavljati Australiju na Olimpijskim igrama i znam da je moguće da više nikada neću imati tu priliku, ali poznam samog sebe”, rekao je 26-godišnji tenisač koji nije nastupio ni na OI u Rio de Janeiru nakon svađe s australskim dužnosnicima zbog svog ponašanja.

U Tokyu se očekuje dolazak više od 11.000 sportašica i sportaša, nekoliko tisuća trenera, članova nacionalnih stožera, dužnosnika i novinara iz cijelog svijeta.

Da je besmisao potpuno uništio smisao svjedoči i događaj s hrvatskim sportašem, kanuistom Matijom Marinićem. On je u Japan došao prije osam dana, a u srijedu je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, bio je zaražen koronavirusom.

Da se razumijemo, Matija Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolaciji. Sada ne može ni trenirati, nastup na Igrama za njega je uništen, izgubit će formu i natjecateljsku spremu. I nikome ništa.

U vjetar su otišle i riječi predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatka Mateše:
“Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, iako još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup?”

Posve je razvidno da se Olimpijske igre održavaju samo zbog sponzora koji žele povratiti barem dio uloženog novca. Ovo neće biti ni sportsko natjecanje, čisto odrađivanje forme, bez sadržaja, ispunjavanje sponzorskih ugovora i televizijskih prava.

Što su onda sportaši u tom slučaju? Ništa do pokusni zečevi koji su tu da budu statisti. Jer ako ćemo pravo, ove se Olimpijske igre ne održavaju zbog sportaša kao svake dosad. Održavaju se zbog novca, pošto-poto, utapaju se unaprijed u svojoj besmislenosti, a sportaši će biti samo kulisa odrađivanja nečega što nema smisla.

Rješenje? Studiozno ili filozofski rečeno, sport je nadgradnja istinskog, punokrvnog, realnog života i kao takav je ukras naših života. Danas vrijeme nije takvo. Sada kada nije vrijeme za sport, a za ovakav u ovim uvjetima nije, Igre je bilo prihvatljivije – NE održati.

Nekako se mora vratiti, opravdati, izmisliti 15 milijardi dolara. Samo zato se Igre održavaju!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI