UEFA OBJAVILA RANG LISTU: Dinamo u prvih deset europskih klubova ovog desetljeća!

Damir Krajac/CROPIX

Sjajno je priznanje dobio Dinamo baš iz krovne europske nogmetne organizacije. UEFA je, naime, sastavila rang ljestvicu najuspješnijih europskih klubova u prošlom desetljeću, računajući baš sve službene utakmice, pa i one kvalifikacijske.

I evo senzacije – Dinamo je na navjerojatnom, odličnom 10. mjestu u konkurenciji svih europskih momčadi. Kako je to uopće moguće? Lako, takav je bio kriterij, Dinamo je postao specijalist za kvalifikacije u kojima je dosegao enormni broj bodova.

Dakako, i sjajni rezultati u zadnje dvije godine, u Ligi prvaka i Europskoj ligi pridonijeli su ovom uspjehu. Veliko je ovo priznanje, ali i dokaz da j eDinamo postao konkurentan u Europi, ne više lak zalogaj ili statist.

Dinamo je u zadnjih deset godina igrao čak pet puta u skupinama Lige prvaka. Uefa je mjesta dodjeljivala po broju bodova u utakmicama Lige prvaka, uključujući i pretkola. Kada se to sve zbroji, Dinamo u 80 utakmica ima 120 bodova. Imaju modri samo dva manje od devetog Manchester Uniteda, na osmom mjestu je Chelsea sa 126 bodova, a najbolji je Real Madrid s 255. Oni su u ovom desetljeću osvojili čak četiri Lige prvaka.

Uefa je za remi, produžetke i penale davala po bod, a pobjede su se vrednovale s tri boda. Zanimljivo je da su samo Bayern, Barcelona i Real odigrali više utakmica od Dinama.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI