UEFA PREDSTAVILA NOVO NATJECANJE REPREZENTACIJA: Hrvatsku čekaju napete utakmice, a nagrada je plasman na Euro!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Od rujna 2018. godine, kreće Liga nacija i služit će kao nadopuna za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Krovna europska nogometna organizacija, UEFA, kompletirala je prijedlog novog natjecanja za reprezentacije. Od rujna 2018. godine, kreće Liga nacija i služit će kao nadopuna za kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Liga nacija sastojat će se od četiri jakosne divizije, a u svakoj od njih nalazit će se po četiri skupine, sa po tri ili četiri reprezentacije. Skupine će se popunjavati prema redosljedu na UEFA-inoj ljestvici 15. studenog 2017. U slučaju da se rade prema današnjoj, Hrvatska bi bila u prvoj jakonsnoj skupini, a primjerice BiH u drugoj.

Nadalje, četiri će pobjednika svake od skupina ići u viši rang, a četiri posljednje ići će u niži rang. Četiri prvoplasirane iz prve skupine idu na natjecanje završne četiri momčadi, popularnije zvano, Final Four, koje će se igrati u lipnju 2019.

prva

Utakmice Lige nacija igrat će se u rujnu, listopadu i studenom 2018. kada reprezentacije imaju dvostruki termin. Dakle, jedna će utakmica biti kvalifikacijska za Euro, a druga će se igrati u Ligi nacija. Što se tiče Lige nacija i Europskog prvenstva, Liga će dati četiri putnika na Euro. Stoga će iz svake kvalifikacijske skupine na Euro ići prvi i drugi, a umjesto play-offa sada će ta mjesta popuniti pobjednici četiri skupine play-offa Lige nacija.



Svaka od četiri jakosne skupine daje po četiri pobjednika u play-offu, a te se utakmice igraju prema nokaut principu polufinala i finala u ožujku 2020. Ako je kojim slučajem neka momčad već izborila Euro kroz kvalifikacije, mjesto će zauzeti najbolja sljedeća momčad iz Lige nacija.

Ono što ste mogli do sada zamijetiti jest da će Liga nacija zamijeniti dosadašnji princip prijateljskih ogleda, a samim time će dati priliku ‘slabijim’ nogometnim nacijama mogućnost plasmana na Euro. Što se tiče ‘velikih’ oni će ionako imati prostora za interkontinentalne prijateljske utakmice jer se u prvoj jakosnoj nalazi po tri, a ne po četiri momčadi, stoga je i utakmica manje.

druga

UEFA je istaknula da su te utakmice smislenije i da će dati dodatni natjecateljski duh za razliku od regularnih prijateljskih ogleda. Jasno, čim se javlja sustav koji donosi pobjednika, automatski je sve zanimljivije. Isto tako, ovo se natjecanje održava neparnih godina, tako da se i ta praznina pokrila.

Naglasak je stavljen na to da se ovim natjecanjem neće dobiti veći broj utakmica, također da će se igrači ranije vraćati klubovima, a što se tiče financija i marketinških prava, tvrde da će oni biti kao za Ligu prvaka i da će Savezi samim time lakše poslovati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI