UEFA PROGNOZIRA TKO ĆE OSVOJITI LIGU PRVAKA: Prošle godine su pogodili, a evo što kažu kome ide nova titula

foto: UEFA.com

U posljednjih jedanaest sezone deset puta je Ligu prvaka osvajala momčad koja je završila skupnu fazu na prvom mjestu. Izuzetak je Inter koji je 2010. godine prošao u nokaut fazu kao druga momčad skupine.

Prije godinu dana UEFA je napravila kratku analizu temeljenu na povijesnim statističkim podacima i točno prognozirala pobjednika Lige prvaka. Godinu dana kasnije pokušali su napraviti isto, a tek ćemo vidjeti mogu li ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

UEFA je ove godine prognozirala kako će trofej Lige prvaka podignuti Barcelona, a evo kako su do toga i došli. U posljednjih jedanaest sezone deset puta je Ligu prvaka osvajala momčad koja je završila skupnu fazu na prvom mjestu. Izuzetak je Inter koji je 2010. godine prošao u nokaut fazu kao druga momčad skupine. Znači, to je loša vijest za Paris Saint-Germain, Benficu, Manchester City, Bayern, Leverkusen, Real Madrid, Porto i Sevillu.

Nadalje, momčad koja je primila najmanje golova u skupnoj fazi nije osvojila natjecanje još od 2003. godine, ali isto tako nije ni momčad koja je primila više od osam golova. Gledajući te podatke, loše se piše Juventusu, Atléticu, Dortmundu, Benfici, Manchester Cityju i Real Madridu.

Otkada postoji Liga prvaka niti jedna momčad koja je prva prošla skupinu nije stigla do finala. Najbliže je stigao Villarreal 2006. godine plasiravši se do polufinala gdje ga je zaustavio Arsenal. Što znači, da aktualni prvak Engleske, Leicester baš i nema neke šanse, a ako se u obzir uzme i katastrofalna forma u kojoj se nalaze, mogli bi ispasti već u osmini finala protiv Seville.

Dalje, 21 klub osvajao je titulu Lige prvaka u prva 42 natjecanja, a u posljednjih 19 sezone priključio im se samo još jedan klub, Chelsea. To znači kako se Arsenal, Atlético, Leicester, Leverkusen, Manchester City, Monaco, Napoli, Paris Saint-Germain i Sevilla, nemaju čemu veseliti. Jasno, otkako se igra u formatu Lige prvaka niti jedan klub nije obranio titulu, a to su loše vijesti za Real Madrid.



Stoga, prema analizi UEFA-e, momčad koja će podići trofej Lige prvaka 3. lipnja u Cardiffu bit će – Barcelona!

Naravno, neće im biti lako jer su već u osmini finala naišli na tešku prepreku, moćni PSG, a tu je i statistički podatak koji kaže kako u posljednjih pet sezona niti jedna momčad koja je osvojila domaće prvenstvo nije osvojila Ligu prvaka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI