VATRENI ONDJE IMAJU POSEBAN STATUS: To će im sigurno biti dodatni vjetar u leđa

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ni slučajno se ne smiju uvrijediti niti Zagreb, kamoli Split ili Rijeka. U svakome od ovih gradova hrvatska nogometna reprezentacija ima izniman doček, kad ti gradovi kao domaćini čekaju našu nacionalnu nogometnu vrstu onda je to praznik.

Ali, sljedećom rečenicom pohvalit ćemo i Osijek, grad domaćin dvoboja protiv Slovačke u ponedjeljak.

Nema utakmica hrvatske reprezentacija u osječkom Gradskom vrtu na kojoj tribine nisu bile ispunjene do posljednjeg mjesta i gdje je podrška “vatrenima” trajala od prve do posljednje sekunde.


Nije nam namjera preferirati Osijek nasuprot ostalih hrvatskih gradova, ali red je istaći da naši reprezentativci u gradu kraj Drave imaju poseban, svečani i posvećeni tretman. Možda je to ponajprije zato što Hrvatska nije često bio domaćin u osječkom Gradskom vrtu.

Naša Slavonija koja je izdržala glavni i najteži nalet u Domovinskom ratu dočekuje svoju reprezentaciju kao što gladan dočekuje hranu. I to je za ponos ovom gradu i ovoj hrvatskoj regiji koja proživljava teške trenutke zbog ekonomske krize, odlaska mladih, propasti industrije i čega sve ne.Unatoč svega, domoljubni zanos koji niče, raste i pušta duboko korijenje u Slavoniji nikad ne sustaje. Hrvatska u kvalifikacijskim i prijateljskim utakmicama u Osijeku ima povlašten tretman. Ultras navijači, djeca, cijele obitelji, sve se to na tribinama u Gradskom vrtu slije u plimu podrške i ljubavi od kojih vam zaiskre oči o otopli vam se duša.

Tako će biti i u iznimnom dvoboju protiv Slovačke u ponedjeljak, a iz krugova reprezentacija saznajemo da su igrači oduševljeni što će igrati u Osijeku. Gradu koji nikad, baš nikad, zacijelo i nikad neće, uputiti zvižduk našim reprezentativcima. Bez obzira na njihovu sadašnju ili prijašnju klupsku pripadnost.

Hrvatska se u Osijeku živi, i od nje se živi. Posljednjeg puta Hrvatska je u Osijeku igrala protiv Walesa, i sve je bilo kako smo vam maloprije opisali. Prepune tribine, podrška od prve do zadnje sekunde, obilje ljubavi i zanosa, sve to jednostavno igrače potiče na angažman koji nerijetko bude i iznad njihovih objektivnih mogućnosti.

I zato, samo zato, mora se pohvaliti intencija Hrvatskog nogometnog saveza da naša reprezentacija svoje domaće utakmice igra po cijeloj Hrvatskoj, a ne samo kao prije u Zagrebu, ili kako su neki u zadnje vrijeme spominjali samo u Splitu. Za tu ideju i sadašnju realizaciju, mora se znati, velike zasluge ima i izbornik Zlatko Dalić.

Osijek imperativno mora imati isti status u pogledu domaćinstva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije kao Zagreb, Split ili Rijeka. Ni slučajno, ni pod kojim okolnostima ne smije biti drugačije. Hrvatska nacionalna vrsta u Osijeku jednostavno ne može zakazati. Nema tu imperativa, poput – ne smije. Da Hrvatska kojim slučajem i kiksa u Osijeku budite uvjereni da bi igrači bili ispraćeni ovacijama s terena. Jednostavno, to je tako u Osijeku, u Slavoniji koja je željna Hrvatske.

Utakmica protiv Slovačke, kvalifikacijska, nužna nam je pobjeda, dosad je najvažnija koja se igrala u Osijeku. U vrijeme pandemije koronavirusa uopće nije sporno da će stadion biti ispunjen do zadnjeg stolca, a podrška koja će se moći slušati s Gradskog vrta čut će se i do sjevera Baranje.

Još kad Osijek dobije novi stadion na Pampasu koji će biti jedan od domova naše nogometne reprezentacije! Bit će to oni što je ovaj grad davno zaslužio. Novi stadion, jak gradski klub, dolasci reprezentacije, ma bit će to nešto najljepše što Osijek i naša zemlja mogu doživjeti u nogometnom smislu.

Zato, Osijek ne smijemo zaboraviti, niti jedna postava vlasti u sadašnjem ili budućem Hrvatskom nogometnom savezu nikad, baš nikad ne smije zaboraviti Osijek. Može ga samo preferirati, opet ne na veliku štetu drugih. Hrvatsku, našu dragu domovinu i njenu reprezentaciju moramo podastrti cijeloj Hrvatskoj, svim većim gradovima i klubovima. To je naša reprezentacija, a Osijek nam može biti samo uzor i ponos.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI