VELIKI TALENT ŽIVI SVOJ SAN: Srce ga vuče da igra za Hrvatsku, žele ga i Nijemci

Screenshot: Instagram/Josip Stanišić

Početak nove sezone u njemačkoj 1. Bundesligi donio je nastup Josipa Stanišića u početnom sastavu Bayerna u gostujućoj utakmici protiv Borussije Mönchengladbach, u kojoj su se Bavarci vraćali nakon zaostatka i kući su otišli s 1:1.

Stanišić je rođen u Njemačkoj, a otac i majka su Hrvati, što mu otvara vrata nastupa u dresu Vatrenih.

Po posljednjim najavama, njegova odluka je igranje za Hrvatsku, što bi bila sjajna vijest za Zlatka Dalića jer bi mladić iz Bayerna mogao pomoći na poziciji desnog beka koja mu je prirodna.

S obzirom na to da je u travnju proslavio 21. rođendan, igrač bavarskog klupskog velikana mogao bi biti na vrhunskoj razini još puno godina.

Njegova mladost čini Stanišića posebno zanimljivim. Uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, s rujanskim gostujućim utakmicama protiv Rusije i Slovačke te domaćinstvom protiv Slovenije u Splitu, o mladićevoj želji da zaigra za Hrvatsku piše se kod nas, no njegov proboj u Bayernu doveo ga je u fokus i u Njemačkoj.



Mladi desni bek je ovog tjedna imao predstavljanje na službenoj stranici Bundeslige. Ondje je pohvaljena njegova svestranost u obrani koju je Stanišić prošle sezone pokazao u svojem debitantskom nastupu u 1. Bundesligi, u remiju protiv Uniona iz Berlina, kada je odigrao svih 90 minuta kao lijevi bek Bayerna.

Ta pozicija nije prirodna mladom igraču koji bi mogao biti u akciji za Hrvatsku, ali pokazao je da se može snaći zahtjevima koje pred njega postavljaju treneri. Tijekom prošle sezone probijao se dok je na Bayernovoj klupi bio Hansi Flick, sada surađuje s novim trenerom Julianom Nagelsmannom, a pokazuje sve što je naučio dok je momčad vodio bivši hrvatski izbornik Niko Kovač. Stanišić je tada bio na svojim počecima probijajući se prema statusu koji je sada stekao, a nada se da će ga i učvrstiti u nastavku sezone.

Stranica 1. Bundeslige pozabavila se i reprezentativnom budućnošću mladog igrača Bayerna. Spominje se da je raspoloživ i Hrvatskoj i Njemačkoj, a u tekstu o njemu dodaje se da Stanišić odbija hrvatske pozive koji bi mu otvorili vrata U21 reprezentacije s Igorom Bišćanom na klupi. No, čini se da bi mladi Bayernov desni bek taj korak mogao i preskočiti, s potencijalnim pozivom Zlatka Dalića za najjaču hrvatsku nacionalnu momčad.

Službena stranica njemačkog prvenstva vratila je ovu priču malo unatrag. U tekstu kojim se Stanišić predstavlja stigao je podsjetnik na svojedobne riječi Sretena Ćuka na poziciji instruktora u HNS-u. Ćuk je tada rekao kako je poruka Stanišićevog oca bila da njegov sin bira Njemačku, ali to se u međuvremenu očito promijenilo.

Stanišić je u Njemačkoj privukao pažnju zbog svoje svestranosti na kojoj može pomoći i u ‘srcu’ obrane, ali i s defenzivnim zadacima u sredini terena ako mu treneri daju ulogu defenzivnog veznjaka. Mogućnost snalaženja na više pozicija je njegov jaki adut, a zbog toga, stranica 1. Bundeslige usporedila ga je s Bayernovim francuskim adutom Benjaminom Pavardom, kojem su prirodne pozicije desni bek ili stoper, a može pomoći i drugdje.

Sa svojim igračkim rastom, mladić koji bi mogao biti u akciji za Hrvatsku privukao je pohvale Bayernovog sportskog direktora Hasana Salihamidžića i novog trenera Nagelsmanna. Njegov cilj bit će igrati tako dobro da lijepih riječi bude što više kako sezona ide dalje, možda i u dresu Vatrenih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Josip Stanisic (@josip_stanisic)

Facebook Comments

Loading...
DIJELI