(VIDEO) POVIJESNI DAN NA MAKSIMIRU: Slike koje nikad nećemo zaboraviti! Arkan je prijetio uz teren, Zvonimir Boban postao hrvatski junak

Hrvatski nogomet pamti puno utakmica koje često nazivamo povijesnima. Ponekada to bude i prečesto, ali jedan od takvih dana koji se pamte i definitivno se može smjestiti u kategoriju posebnih dogodio se prije 31 godinu na zagrebačkom Maksimiru. Povijest se dogodila na utakmici koja nije bila odigrana, dok se čekao sudar Dinama i Crvene zvezde, a kako se često zna isticati, ono što se dogodilo bila je svojevrsna najava Domovinskog rata koji se razbuktao i trajao je u godinama koje su slijedile.

Dok je bivša Jugoslavija bila pred raspadom, nedugo uoči konstituiranja nove hrvatske vlasti, 13. svibnja 1990. na Maksimiru je plamtjelo zbog navijača na jednoj i drugoj stvari. BBB i Dinamo branili su svoje, a gosti iz Beograda smjestili su se na dijelu tribina i bliže terenu, gdje je, po nekoliko svjedočanstava, sjedio i kasniji ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, tada jedan od navijačkih vođa Crvene zvezde.

U delegaciji gostujuće momčadi, Arkan je bio na klupi, svjedoci su pričali i da je bio naoružan kao svojevrsni zaštitar gostiju iz Beograda, a s te pozicije pratio je što se zbiva na tribinama i na terenu gdje se jako ‘zakuhalo’.

Neredi gurnuli sport u drugi plan

U bivšoj Jugoslaviji tada je već bilo jako uzavrelo, a prije hrvatskog osamostaljenja, to se osjetilo i tijekom utakmice koja je prethodila uspostavi nove vlasti u Hrvatskom saboru. Gostujući navijači krenuli su raditi nerede, BBB-ovci su reagirali, a zbivanja na tribinama i na terenu dovela su do toga da se nije moglo igrati.



Točka usijanja dostignuta je nakon što domaći navijači više nisu mirno pratili ono što je gostujuća navijačka ekipa radila na tribinama. BBB-ovci su krenuli na teren u svojoj reakciji na nerede gostiju, a tada je reagirala policija koja nije bila nježna prema zaljubljenicima u plavu boju.

Bobanov udarac za vječnost

Nakon žestoke reakcije policajaca protiv BBB-ovaca, stigla je reakcija Zvonimira Bobana koja je ušla u povijest. Tada s nepune 22 godine, Boban je pokazao karakter reagirajući na udarce koje su policajci zadavali Dinamovim navijačima. Jednoga od njih zaustavio je svojim udarcem koji se posebno pamti iz dramatičnog dana na Maksimiru.

Prisjećajući se toga udarca, Boban je u pogledu unatrag nekoliko puta rekao da u tom trenutku nije kanio biti heroj, već je reagirao na nepravdu koja se na hrvatsku štetu događala i ranije. Policijska reakcija bila je jedan od negativnih primjera za koji je osjetio da u tom trenutku neće prijeći preko toga.

Kako je izgledao maksimirski dramatični dan? To prikazuje i video sukoba policije i navijača na maksimirskom terenu, s Bobanovom reakcijom koja je postala legendarna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI