(VIDEO) VEČERAS JE EL CLASICO: Sjetimo se dana kada je Barcelona s Cruyffom razbila Real 5:0 usred Madrida

Večeras u 21 sat igra se možda i najveći nogometni derbi na svijetu, u Madridu će snage odmjeriti Real i Barcelona (21 sat). Dakako, bez gledatelja zbog epidemioloških mjera. Povijest utakmica ova dva suparnika je bogata i krasna. A mi ćemo se sjetiti jedne raritetne utakmice prije 47 godina.

Bilo je to 17. veljače 1974. godine, Barcelona je predvođena velikim Johanom Cruyffom pobijedila Real s 5-0 usred Madrida pred više od 120 tisuća gledatelja. Asensi je postigao dva pogotka (30, 53), a Cruyff (38), Juan Carlos (63) i Sotil (69) svaki po jedan. U povijesti „el clasica“ to je najveća gostujuća pobjeda, bilo Barcelone u Madridu ili Reala u Barceloni.

Priča o Johanu Cruyffu u Barceloni ide ovako… U sezoni 1973/74. Cruyff je za tada rekordni iznos od 900 tisuća funti kupljen od Ajaxa. Zaljubljeni u njegove nogometna majstorije Cruyff je jako brzo stekao status božanstva kod navijača Barcelone. A nakon što je na jednoj konferenciji za novinare izjavio “kako je izabrao igrati za Barcelonu umjesto za Real Madrid, jer se ne bi osjećao ugodno igrati za klub koji je povezan s Francom” – postao je i praktički božanstvo. To još nije sve, navijači su ga još više zavoljeli kada je svom sinu dao katalonsko ime Jordi.

Kao suigrač tada jako dobrim igračima, Asensiju, Rexachu i Sotilu Cruyff je odma prve sezone pomogao klubu osvojiti naslov prvaka po prvi puta nakon 1960. godine, pritom pobijedivši Real Madrid rezultatom 5-0. Nadalje, Cruyff je proglašen najboljim europskim nogometašem 1973. godine, bila je to njegova druga “Zlatna lopta”, prvu je osvojio 1971. u Ajaxu. I godinu kasnije, 1974. godine Cruyff je opet bio proglašen, treći puta, za najboljeg europskog nogometaša, nakon svoje druge sezone u Barceloni.

Vratimo se toj velikoj utakmici Barcelona, bilo je to 22. kolo španjolskog prvenstva, Barcelona je bil ana vrhu sa sedam bodova više od madridskog Atletica i devet više od Reala.



Kapetan Barcelona bio je Asensi, on se sjeća jako dobro utakmice u kojoj je bio junak i dvostruki strijelac.

“U jednom trenutku publika se digla na noge i pozdravila nas aplauzom. Tek tada smo spoznali da je utakmica zapravo gotova. Imali smo fantastičnu momčad, ali tog dana odigrali smo perfektnu utakmicu“, kaže proslavljeni nogometaš Barcelone koji je dres katalonskog ponosa nosio punih deset godina, od 1970. do 1980.

Pod vodstvom Cruyffa, tada najboljeg igrača na svijetu, koji je u ljeto 1973. stigao na Camp Nou iz Ajaxa, nizozemskog kluba s kojim je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe, te nizozemskog trenera Rinusa Michelsa, Barcelona je na kraju došla do naslova prvaka Španjolske koju je čekala čak 14 godina”

REAL MADRID – BARCELONA 0-5  (0-2)

REAL MADRID: Garcia Remón, Morgado, Benito, Zoco, Rubiñán, Pirri, Netzer, Velázquez, Aguilar (Santillana 46), Amancio, Macanás. Trener: Luis Molowny

BARCELONA:: Mora, Rifé, Costas, De la Cruz, Torres, Juan Carlos, Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil, Marcial (Tomé 70). Trener: Marinus Michels

SUDAC: Orrantia

STRIJELCI: Asensi (30, 53), Cruyff (38), Juan Carlos (63), Sotil (69).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI