VIŠE NE ŽELI ŠUTJETI: ‘Cheerleadersica’ progovorila o zlostavljanju i prozvala krivce

Slučajevi seksualnog uznemiravanja ovih su dana aktualni u Hrvatskoj, a jedna potresna priča koja govori o tome stigla nam je i iz SAD-a, iz tamošnjeg sportskog svijeta.

Tu priču približio je TMZ, s detaljima o tužbi koju je protiv Sveučilišta Northwestern podignula Hayden Richardson, nekadašnja ‘cheerleadersica’ tamošnjih Wildcatsa u razdoblju od 2018. do lani.

Richardson nije prešutjela što je sve prošla dok je navijala za momčad Northwesterna. Otkrila je da joj nije bilo lako izdržati hvatanje, dobacivanje i neprimjerene dodire dok je bila u muškom društvu, bilo da je riječ o studentima Northwesterna ili drugim navijačima momčadi tog sveučilišta u američkom nogometu.

Bivša ‘cheerleadersica’ dodala je da Northwestern nije napravio ništa da suzbije takvo ponašanje, zbog čega je reagirala tužbom protiv sveučilišta sa sjedištem u Evanstonu u blizini Chicaga.

‘Tjerali su me da suzbijem intelekt i da pokazujem svoje tijelo, kao da sam samo predmet’, opisala je Richardson u svojoj tužbi.



Zbog svega što je prolazila, bivša ‘cheerleadersica’ se žalila treneru svoje ekipe, ali nije bilo reakcije.

Traume nije prolazila sama, već su slični put imale i njezine kolegice iz ‘cheerleaderske’ ekipe Northwesterna. Richardson je otkrila da su ih tjerali na obilaženje navijača dok su se okupljali i zagrijavali za utakmicu, a tu su se morale ponašati poput modela u donjem rublju, kao ‘mete’ za navijačku populaciju.

Među navijačima je često bilo i onih koji ne znaju gdje je crta preko koje se ne smije prijeći.

U svojoj tužbi, bivša ‘cheerleadersica’ istaknula je da je doživjela puno emocionalne boli i stresa, a zbog onoga što je prošla došlo je do toga i da nije mogla ići naprijed u svojem obrazovanju.

Northwestern je na ovu priču odgovorio riječima da je njihov stalni cilj razvijati atmosferu u kojoj će se svi moći osjećati spokojno i sigurno, bez diskriminacije i bez zlostavljanja s bilo kakvim predznakom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI