ZDRAVKO MAMIĆ: ‘Smjestili su mi Josipović, Milanović i društvo! Na izborima sam za Kolindu, a pobijedit ću uz krvavu cijenu!’

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

“Igrao sam doista puno utakmica i skor mi je jako dobar. Siguran sam da ću dobiti i ovu pravnu utakmicu”, rekao je Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, svojevrsni zatočenik u Bosni i Hercegovini, u istupu za Federalnu televiziju BiH u Sarajevu. Tema je bio njegov pravni status i njegove optužbe prema “korumpiranom sudstvu u Hrvatskoj”. Pa je nastavio:

“Europski sud za ljudska prava jednog će dana sve ukinuti. Ali, siguran sam da sam već platio jednu zastrašujuću cijenu, i ja i moja obitelj, i da ću još platiti, pitanje je samo koliko. Ne znam hoću li se ikad vratiti u Hrvatsku i hoće li postupci uopće završiti za mog života. Ali, znam kako će završiti. Bit će pobjeda, ali uz krvavu cijenu”, kaže između ostalog Zdravko Mamić.

No, prije svega zanimljivo je bilo čuti njegovo mišljenje o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, kao i naglasak za koje je uopće:

“Već se izjasnio, nedvosmisleno sam za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. I prvi put sam bio za nju. Mislim da je ona jedna fina dama, poštena žena, poštena i časna predsjednica. Inače me ne zanima ni jedan političar, pa ni institucija predsjednika. Fućka mi se živo tko će na kraju biti na vlasti. Malo sam političara percipirao kao ljude koji su spremni za svoju domovinu i za svoje građane staviti život na panj”.

Razgovor se inače vodio o njegovim pravosudnim problemima. Izrekao je Zdravko Mamić i tri uvjeta za mogući povratak u Hrvatsku…



“Prvi je da mi Vrhovni sud ukine prvostupanjsku osuđujuću presudu, da mi se ukine istražni zatvor te da se predstojeće suđenje izmjesti s osječkog suda”!

Zdravko Mamić je na osječkom sudu osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja desetaka milijuna kuna iz maksimirskog kluba”.

“Živim kao da ću cijeli život ostati u BiH. Očekujem da se nepravomoćna osuđujuća presuda pasti na Vrhovnom sud jer znam da je nemoguće potvrditi tu presudu ako ima i jedan promil morala, poštenja i uvažavanja prava”.

Povela se riječ i o drugom postupku protiv njega, koji treba početi u Osijeku:

“Osijek me neće vidjeti. Jer, to je jedan kriminalan sud. To je sud koji je korumpiran. To je jedna hrpa kriminalaca, koji izvršavaju odluke svojih naručitelja. Obavještajne i druge službe te Državno odvjetništvo drže u rukama osječko pravosuđe jer su ih tajnim mjerama ulovili u koruptivnim djelima. Riječ je o kriminalcima i korumpiranim sucima. Nisam još ni jedan posto rekao od onog što ih ide. Čekam, u pravo vrijeme na pravom mjestu da ih izgranatiram. Ako ovako u kamere govorim da su to kriminalci i lopovi, budite sigurni da ne pričam zato jer sam se napio alkohola ili najeo ludih gljiva, nego zato što znam da su oni kriminalci i lopovi… Ja ću njih raskrinkati. Samo sve polako. Ja sam već malo pustio u eter…”

Govorilo se i o “razlozma njegovog progona”…

“Sve je to politički motivirani montirani proces protiv mene kojeg su pokrenuli pripadnici lijeve opcije, bivši predsjednik Ivo Josipović i Vlada Zorana Milanovića, posebno ministri Ranko Ostojić i Željko Jovanović koji nikada nisu prihvatili Hrvatsku na pravi način. Odabrali su mene kao Pedra kojeg će izručiti rulji i reći – evo, mi vam ga isporučujemo jer je trebalo iskriminalizirati hrvatski nogomet i Dinamo. Oni imaju odgovornost i za montiranje svastike na Poljudu”…

Predsjednika Vrhovnog suda u Hrvatskoj Đuru Sessu Mamić je častio teškim riječima, o tome govori:

“To sam rekao prije tri mjeseca. Nitko me nikad nije pitao jednu riječ o tome. Što je to normalna država? Da netko kaže za prvog čovjeka sudbene vlasti to što sam ja rekao i ponudio se organima RH i da me nitko ništa ne pita… Čovjek podnosio izvješće u Saboru o dvije godine pravosuđa u Hrvatskoj, a nijedan saborski zastupnik nije postavio pitanje ‘možete li reći što je na kraju bilo između vas i gospodina Mamića’. Bilo je to da sam u javnosti rekao da je čovjek kriminalac i korumpiran. Ispada da su ovi koji ga štite sedam puta više korumpirani jer je nemoguće da se ne izazove reakcija. Državno odvjetništvo mora reagirati na temelju nekog teksta u novinama, koji je vrlo često i senzacionalistički. A ovdje čovjek u kameru kaže za najvišeg predstavnika sudbene institucije u Hrvatskoj da je kriminalac, da je lopov, da smo toliko intimni da jedino nismo seksualne odnose upražnjavali”…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI