ZREO JE ZA PSIHIJATRA: Ponovio je istu grešku koju je napravio i prije 25 godina i uništio tri klinca

Foto: Wochit/AFP

Engleski izbornik Gareth Southgate zreo je za psihijatrijsku analizu.

Još kao igrač doživio je šok prigodom izvođenja jedanaesteraca, njegov promašaj s bijele točke bio je koban po Englesku u polufinalu europske smotre 1996. godine. Ostao mu je urezan duboko u podsvijest.

Čini se da je na najgori način iz podsvijesti izašao u najnezgodnijem trenutku, u finalu Eura koji se morao odlučiti jedanaestercima. A on je bio izbornik svoje, domaće, favorizirane momčadi. I njegovom greškom povijest se ponovila…


Southgate je sada pod teškim kritikama, ali i igrači koje je on odredio za pucanje. Ne zna se kome je gore…

Postavlja se pitanje što je Southgate mislio postići uvođenjem svježih igrača nekoliko minuta prije kraja? On je čak i puno riskirao, zadnjih nekoliko minuta igrao je bez desnog beka, na toj poziciji bio je, vjerovali ili ne, napadač Rashford. Pa, nevjerojatno!Treneri uoči izvođenja jedanaesteraca imaju dvije opcije. Sami odrede izvođače ili pitaju igrače tko se osjeća sposoban za taj odgovorni zadatak. Southgate se odlučio za prvu varijantu. Zapravo, on je igrače odredio još tijekom utakmice, zato je i radio ove zamjene.

Inače, treneri zamjene prije jedanaesteraca čine najčešće s vratarima. Nerijetko je pričuvni vratar bolji od prvog vratara u obrani jedanaesteraca. Engleski izbornik mijenjao je igrače, uvodio je one još nezagrijane kako bi izvodili jedanaesterce. Ne sjećamo se, zaista, takvog poteza u bogatoj povijesti nogometa.

Progonjen od svoje podsvijesti Southgate se odlučio doskočiti svojoj noćnoj mori, ali je upao očito u zonu sumraka. Neki bi, koji se bave ljudskom psihom, bilo to psihijatri ili netko drugi, rekli da je Southgate podsvjesno želio opet osjetiti onu istu bol koju je osjetio kada je on zapucao jedanaesterac protiv Nijemca na Wembleyu. U polufinalu Eura prije 25 godina. Nešto slično poput traume iz djetinjstva.

Brazilski trener Mario Lobo Zagallo, koji je s kariokama bio prvak svijeta kao igrač 1958. i 1962. godine, a kao izbornik s Brazilom je bio prvak svijeta 1970. godine. bio je znan po svom predosjećaju. I za trenere prije krucijalnih odluka često je govorio:

“Vjerujte mi, najgore je kad trener počne intenzivno misliti, sve kako bi pobjegao od svojih instinkata. Najgore ti je misliti, to znači da ne vjeruješ sebi, svom instinktu, predosjećaju. To je silna greška”, riječi su Zagalla.

Upravo se to dogodilo i Southgateu. On je jedanaestercima pristupio po gotovo znanstvenoj metodi. Stavljao je igrače u igru dvije minute prije jedanaesteraca, a oni tako svježi, još nisu bili psihički u utakmici, bili su predodređeni za kiks.

A nogomet je još uvijek samo igra, instinkt je tu jako bitan. Southgate je zbog straha kojeg je stekao još u “djetinjstvu” toliko”kemijao” i sam se ubio.

Da, postavljanje mladog tinejdžera, Bukayo Sake (19 godina) za izvođača zadnjeg jedanaesterca je isto nonsens. To je Southgateova odluka, tko zna je li taj mladić uopće želio imati toliku odgovornost. Stres kojeg je imao pojeo ga je još dok je pristupao mjestu izvođenja jedanaesterca. Stariji igrači ipak imaju neko iskustvo u sličnim situacijama.

Nije ovo generalstvo poslije bitke. Southgate je bol koju je proživio i preživio sada dao svojim igračima. Zacijelo nesvjesno, podsvjesno pripravio je reprizu noćne more i samom sebi.

K tome tim jadnim i nesretnim igračima koji su promašili jedanaesterce priuštio je traumu kakvu je i on imao, pa čak i težu. Rashford, Sancho i Saka su pod teškim uvredama zbog promašenih udaraca, a kako su sva trojica tamnoputi tako je po društvenim mrežama poput vulkanske lave počelo i rasističko vrijeđanje dotičnog trojica.

Već vidimo da će se za nekih stotinjak godina, kada nas ne bude bilo, opet klečati na terenu zbog rasizma u nogometu. S određenim povodom – kleknimo u znak rasne diskriminacije tamnoputih engleskih nogometaša koji su promašili jedanaesterce u finalu Eura prije jednog stoljeća.

Nakon svega, ne bi bilo čudno da Southgate potraži i pomoć psihijatra. U njegovoj trenerskoj karijeri sigurno će opet biti navlas istih izazova. Ne znamo može li to izdržati?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI