FANTASTIČNO ISTRAŽIVANJE: Slobodni ronioci mogu smanjiti broj otkucaja na 11, kao da su tuljani, dupini ili kitovi!

Ronjenje na dah impresivna je podvodna disciplina u kojoj se slobodni roniocu mogu spustiti do stotine metara ispod površine mora ili oceana i ondje ostati nekoliko minuta i to samo jednim udisajem.

Radi se disciplini koja se naziva i adrenalinskim sportom, a koja zahtjeva dugogodišnje treninge i veliku preciznost zbog opasnosti ostajanje bez svijesti pod vodom jer mozak ne dobiva dovoljno kisika.

Iako mnogi smatraju ronjenje na dah izuzetno opasnim i nemarnim sportom, ono je privuklo pažnju bioloških stručnjaka koji su se zainteresirali i pitali što se točno događa u čovjekovom tijelu prilikom ronjenja na dah velikim dubinama.


Krajem lipnja 2021. u „Philosophical Transactions of the Royal Society B“, časopisu za biološke studije, objavljeno je istraživanje koje je vodila profesorica fiziologije Erika Schagatay sa Sveučilišta Mid Sweden. U sklopu istraživanja biomedicinskim se uređajem vršilo mjerenje promjena hemodinamike (cirkulacije krvi) i oksigenacije (postotka hemoglobina zasićenog kisikom). Rezultati su pokazali da su neki slobodni ronioci dosegli razinu kisika u mozgu i do 25%, što je ekvivalent najnižim vrijednostima ikad zabilježenima na vrhu Mount Everesta, a važno je napomenuti da čovjek inače gubi svijest na razini od oko 50% dok se zasićenost od 98% posto tek smatra normalnom.

Istraživanje je također pokazalo da neki slobodni ronioci mogu smanjiti broj otkucaja srca u minuti na njih samo 11, što je ekvivalentno broju otkucaja vodenih sisavaca poput tuljana, dupina i kitova.Chirs McKnight, znanstvenik Sveučilišne jedinice za istraživanje morskih sisavaca na St. Andrewu, kazao je: „Osim izvanrednih fizioloških osobina koje imaju slobodni ronioci i krajnosti koje mogu tolerirati, oni mogu biti vrlo informativna fiziološka skupina. Njihove su fiziološke reakcije toliko jedinstvene i uvjeti kojima su izloženi ne mogu se lako ponoviti pa nude jedinstven način razumijevanja kako tijelo reagira na nisku razinu kisika u krvi, slabu oksigenaciju mozga i ozbiljnu supresiju kardiovaskularnog sustava”.

Dodatne informacije o istraživanju ronjenja na dah možete pročitati na poveznici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI