10 POTEZA KOJE ŠKORO TREBA POVUĆI KAKO BI OSVOJIO ZAGREB: Ključni su dogovor s HDZ-om i put do Bandićevih birača

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U drugi krug predsjedničkih izbora nije uspio ući, no zato se na iznenađenje mnogih uspio ugurati u drugi krug lokalnih izbora.

Miroslavu Škori smiješi se povijesna, ali po svemu sudeći i teško dostižna prilika da kao gradonačelnik preuzme kormilo glavnoga hrvatskog grada. Vremena za dokazivanje nema previše, za nekoliko dana Škoro će Zagrepčane morati uvjeriti u to da je bolji od kandidata platforme Možemo Tomislava Tomaševića koji je u ozbiljnoj prednosti.

Zagrebački su se lokalni izbori preko noći pretvorili u ozbiljan i neočekivan presedan, na megdan će s jedne strane izaći Škoro kao kandidat krajnje desnice, dok je s druge strane Tomašević kandidat krajnje ljevice.

Premda i jedan i drugi od tih ideoloških stigmi bježe, očito je da će se na zagrebačkom asfaltu odigrati ideološka utakmica u kojoj će glavni hrvatski grad otkriti svoj svjetonazorski identitet, što bi se uvelike moglo odraziti i na nacionalnu političku scenu koja se ozbiljno uskomešala nakon Tomaševićeve pojave, ali i nakon spoznaje o njihovim ambicijama koje nakon lokalnih izbora podrazumijevaju i pohod na cijelu državu.

Obrana Zagreba



Pohod je to od kojeg podjednako strahuju i Plenkovićev HDZ i Grbinov SDP jer ovaj put s druge strane ne stoje vječne treće opcije, nego ekipa koja im je sa samo nekoliko zastupnika uspjela uzdrmati vladajući kontinuitet. Politički je to košmar koji će morati riješiti treći igrač, Miroslav Škoro.

Situacija je sa socijaldemokratima jasna, još u noći izbornog poraza Joško Klisović pozvao je svoje birače da se priklone Tomaševiću, no kako zasad stvari stoje, Klisović ne mora razbijati glavu zbivanjima na domaćoj političkoj sceni, on će na nju motriti iz veleposlaničke fotelje u Londonu.

Zato u timu Miroslava Škore moraju pronaći metode kojima će mobilizirati minimalno sto tisuća stanovnika metropole, čiju naklonost u samo desetak dana trebaju pridobiti, nastojeći privući i glasače pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića koji zapravo nisu ideološki desno orijentirani.

Dobro je poznato da Bandić nije imao ideologiju, on se transformirao po potrebi, a to je umijeće kakvo Škoro nema i teško da će ga ikada imati nove pojave na političkoj sceni. Već u izbornoj noći Škoro je krenuo žestoko pa je najavio da kreće u obranu Zagreba od ljevice koja se krije iza takozvane zelene politike.

No Škoro s trenutnim brojem glasova neće moći ništa, svjestan je toga i sam pa je upravo zato poručio ostalim kandidatima da pozovu svoje biračko tijelo na obranu Zagreba. S Pavičić-Vukičević u tom kontekstu problema ne bi trebalo biti, no zato bi za Škoru problematična mogla biti potpora HDZ-ova biračkog tijela.

Jasno je da je malo HDZ-ovaca koji bi podržali Tomaševića, no isto je tako poznato da je Škoro HDZ-u na predsjedničkim izborima okrenuo leđa nakon što je svoje birače pozvao da u drugom krugu zaokruže broj tri umjesto da potporu daju njihovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. To je nešto što premijer Plenković do danas nije oprostio svojem oporbenom kolegi, a HDZ-ovci ne propuštaju priliku da podsjete kako je Škoro taj koji je Milanovića doveo na vlast.

Prvi korak

Kršćanski je opraštati, sada potiho šapću u vladajućoj stranci pa napominju kako se ovdje uistinu brani glavni grad te da će ipak biti potrebno, bez obzira na trzavice među dvjema političkim snagama, ipak skupiti sve glave na jedno mjesto.

Da bi osvojio Zagreb, Škoro će po svemu sudeći u danima koji su pred nama biti prisiljen pružiti ruku pomirenja ne samo zagrebačkom nego i HDZ-u na nacionalnoj razini pa bi se morao sastati i sa samim Plenkovićem prema kojemu će retoriku ipak morati ublažiti i pružiti mu ruku mira, što će biti svojevrsni poraz ega.

No prvi korak već je napravljen u Škorinu Osijeku u kojem se oglasio župan Ivan Anušić pozivajući vodstvo svoje stranke da preispita neke odluke i razmotri mogućnost savezništva s Domovinskim pokretom. Time bi Škoro doista mogao pridobiti HDZ-ove birače, Bandićevo biračko tijelo nešto je kompleksnije pa će se kandidat Domovinskog pokreta na ovim lokalnim izborima morati obraćati gradskim Romima, posjetiti rubne dijelove grada i sve moguće manjinske predstavnike, po Kozari boku dobro uprljati cipele, a pritom paziti da ne izgubi balans i ne ode predaleko.

Bit će prisiljen vagati između politike centra i politike desnice, a ujedno i voditi računa o sučeljavanjima koja su se već pokazala kao Škorina slaba točka. Ne smije ih izbjegavati, ali zato na debate s Tomaševićem mora stići spreman, vrlo jasno objasniti porijeklo svoje imovine i argumentirano se obraniti od objeda onih koji, otkako je ušao na političku scenu, propitkuju njegovo bogatstvo, ali i ljudstvo koje stoji iza njega lijepeći mu etiketu ruskog igrača.

To će vrlo vjerojatno Škoru dočekati i na sučeljavanju s Tomaševićem, a sve to ne bi smio ignorirati kao što je to učinio na predsjedničkim izborima kada ga je napadala Katarina Peović. Paralelno s time Škoro će morati voditi računa o tome da samostalno bude prisutan u medijskom svijetu u kojem je već vidljiva favorizacija Tomaševića, što je jasno detektirao HDZ-ov vitez Reiner.

I prije nego što se počnu propitkivati njegove financije, Škoro mora krenuti propitkivati sve Tomaševićeve ljude, ali i navodne tajne, inozemne financijere o kojima se tijekom prvog kruga kampanje progovaralo prilično marginalno i stidljivo.

Neka pitanja

Financira li Tomaševića uistinu Soros, kako je preko noći izgradio ozbiljnu infrastrukturu s kojom je pokorio Zagreb, tko stoji iza njega, gdje je proveo radni vijek i hoće li njegov aktivizam stvarati probleme za realizaciju infrastrukturnih projekata u Zagrebu, neka su od pitanja koja će se zasigurno morati potezati u kampanji.

U toj istoj kampanji Škoro će svojim sugrađanima morati predstaviti i svoje ljude, u prvi plan, uz umjerenog i pristojnog Slavena Dobrovića, bit će potrebno progurati i Zlatka Hasanbegovića, injekciju za smirenje za konzervativce koji uživaju u njegovim polemikama s lijevim aktivistima.

Hasanbegović je taj koji će u Škorino ime građanima Zagreba morati objasniti da s Tomaševićem na političku scenu ulaze ljudi poput Vilima Matule, Urše Raukar i drugih koji pikiraju na gradske institute, fakultete, kazališta i kulturu, što se već između redaka najavljuje u programu platforme Možemo pa se tako ondje najavljuje i uvođenje izvannastavnih aktivnosti Odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo u sve osnovne škole, ali i u sve zagrebačke srednje škole.

Veliki izazov

Uz to što će se morati obraćati konzervativnom biračkom tijelu, Škoro mora ostati dosljedan u komunikaciji sa zaposlenicima Zagrebačkog holdinga i gradskih tvrtki te im zajamčiti sigurnost ako mu na izborima daju povjerenje.

Upravo se u Holdingu i gradskim firmama krije vojska Bandićevih birača koji još traže osobu koja će naslijediti “voljenog” gradonačelnika. Važnu ulogu na zagrebačkoj sceni zasigurno imaju i navijači Dinama pa će Škoro morati pronaći način da zadobije njihovo povjerenje, treba upozoriti na to da bi s Tomaševićem moglo krenuti razaranje ovog nogometnog kluba po uzoru na udrugu Naš Hajduk i model po kojem klubom upravlja ulica, no i s tom komunikacijom mora biti oprezan.

Otvoreno se zato mora obratiti zagrebačkim poduzetnicima i zajamčiti im sigurnost u ovim kriznim vremenima, Škoro je jedan od njih pa to u kampanji može i mora isticati kao svoju najveću prednost jer s druge strane ima aktiviste i ljude koji s realnim sektorom nisu imali nikakva doticaja te je to zapravo jedna od ključnih tema na kojoj će trebati graditi svoju kampanju.

Kampanja se gradi i pjesmom pa Škoro treba proći gradom s tamburašima puštajući svojim sugrađanima svoje pjesme na koje se teško ostaje imun. Do srca desnih birača Škoro bi mogao doći i tako da nazove svojeg kuma Thompsona te od njega osigura potporu na lokalnim izborima u Zagrebu.

Veliki izazov stoji pred Miroslavom Škorom i njegovim timom, on je već jednom uspio ujediniti desnicu na nacionalnoj sceni, no Zagreb nikada nije bio desni grad pa se time njegova bitka čini još složenijom. Teško je, ali ne i nedostižno.

Samim time što je ušao u drugi krug Škoro je pokazao da može iznenaditi, a hoće li iznenaditi i u izbornoj noći, ovisi o njemu, njegovoj kampanji i volji zagrebačkog biračkog tijela, prednost mu je u odnosu na Tomaševića to što on ima znatno veći prostor za širenje svojeg biračkog tijela, a realno je dosta teško da će to i iskoristiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI