Novac građana BiH se troši: Bivšim ministrima isplaćuje se velike otpremnine

Screenshot

Dalipagić je pred samu mirovinu imenovan za ministra zamjenika komunikacija i prometa BiH i to 2015. godine. Na ovoj poziciji zadržao se sve do kraja 2019. godine, odnosno do izbora Vojina Mitrovića za novog državnog ministra komunikacija i prometa BiH.

Od prosinca 2018. godine do prosinca 2019. godine u praksi je obnašao funkciju ministra s obzirom na to da u periodu, od kada je Ismir Jusko podnio ostavku zbog imenovanja na poziciju ministra u Vladi Kantona Sarajevo, mjesto državnog ministra komunikacija i prometa BiH nije upražnjeno tako da je ministarstvom rukovodio zamjenik ministra.

Novi ministar komunikacija i prometa BiH, Vojin Mitrović potpisao je 10. siječnja 2020. godine rješenje kojim se odobrava isplata otpremnine u iznosu od 25.687 KM Saši Dalipagiću zbog odlaska u mirovinu. Isplata ovog iznosa omogućena je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je donijela Parlamentarna skupština BiH.

Zakon jasno kaže da zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u iznosu svojih šest ostvarenih netoplaća, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih netoplaća iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njih povoljnije.

Izuzetno visoke otpremnine državnim dužnosnicima, koje nikako nisu usklađene s lošim ekonomskim standardom u našoj zemlji, u ovoj godini ponovo su postale predmet interesiranja bosanskohercegovačke javnosti.



Naime, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut uputio je u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predlaže smanjenje otpremnina državnim dužnosnicima.

Glasovima većine zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH ovaj prijedlog je odbijen, ali su nakon glasanja određene stranke poput PDP-a i SDS-a poručile kako su greškom glasale protiv ovog prijedloga ili da su glasale protiv zbog toga što Arnaut nije bio prisutan na sjednici državnog organa zakonodavne vlasti.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH zastupnik Arnaut ponovo je uputio u parlamentarnu proceduru i on će se naći pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 4. veljače 2020. godine.

Većina zastupnika iz SDA te svi zastupnici iz HDZ-a BiH i SNSD-a glasali su protiv smanjenja otpremnina bh. političarima. Ove tri stranke zajedno sa Srpskom klupom, satelitom SNSD-a, imaju dovoljno ruku da ponovno odbiju Arnautov Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u Zastupničkom domu PSBiH.

Ukoliko se dogodi da izmjene zakona prođu u Zastupničkom domu PSBiH, potrebno je da prijedlog zakona usvoji i Dom naroda PSBiH u kojem HDZ BiH i SNSD imaju četiri od pet delegata u klubovima delegata iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI