30 GODINA OD POVIJESNE ODLUKE: ‘Tražimo rješenja koja će našu domovinu učiniti boljom zemljom, jer svi smo mi Hrvatska!’

Patrik Macek/PIXSELL

S prvim danom 2020. 8. listopada više nije Dan neovisnosti, već se obilježava kao Dan Hrvatskog sabora. Nije više blagdan, nego spomendan.

Ujedno je danas i 30. obljetnice donošenja odluke o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Tim se povodom održava svečana sjednica Hrvatskog sabora.

1991. godine na današnji dan Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ. A sve se odvilo samo dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske.

Povijesnu odluku Sabor je donio jednoglasno, otvorivši tako put neovisnoj i samostalnoj državi koju smo svi toliko sanjali.

Sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumskim prostorijama zgrade INA-e u Zagrebu, zbog mogućih novih zračnih napada. Predsjednik Sabora Žarko Domljan tog je povijesnog dana poručio:



“Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju.”

Obilježavanje svečane sjednice započelo je intoniranjem Lijepe Naše, nakon čega je uslijedila minuta šutnje za pokojnog hrvatskog predsjednika, ali i za sve one koji su život dali za domovinu. Govor je potom održao Vladimir Šeks te je na početku svog prigodnog govora rekao:

“Poštovani i poštovane, predsjedniče Sabora, zastupnici, raniji predsjednici Sabora i države, ministri, dame i gospodo. Dan je Hrvatskog sabora i 30. obljetnica raskida sveza sa SFRJ. Spomenuta odluka Sabora je završeni državotvorni čin u oživotvorenju Hrvatske. Ovoj odluci prethodili su akti sabora doneseni u burnom, teškom i dramatičnom povijesnom razdoblju u kojem se odvijala smrtna opasnost i pogibelj za hrvatsku državu i narod.

Promijenjeni su grb i zastava, osnova za stjecanje suverenosti položena je u Državotvornom aktu 21. prosinca 1990. godine. 21. VELJAČE 1991, Sabor je usvojio Rezoluciju o razdruživanju od SFRJ. Odlučujući iskorak bio je referendum 19. svibnja 1991. godine na koji je izašlo više od 90 posto građana, od kojih se više od 90 posto odlučilo za suverenu Hrvatsku”, rekao je Vladimir Šeks.

Nakon Šeksa, javnosti se obratio i Gordan Jandroković, aktualni predsjednik Hrvatskog Sabora

“Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da smo se okupili ovdje kako bismo još jednom podsjetili na ono što se događalo prije 30 godina. Čestitam na odluci o prekidima sveza sa SFRJ. Tadašnji potpredsjednik Sabora govorio je o tim iznimno napetim i neizvjesnim danima, a ja ću se u ime svih nas podsjetiti onih koji su donijeli važne odluke. Svih koji su doveli do konstituiranja Sabora 1995. godine, svih velikih odluka iz 1991. godine”, rekao je.

Dodao je kako se treba prisjetiti i heroja Domovinskog rata, iz operacija Bljesak i Oluja, ali i svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u međunarodnoj afirmaciji RH, koja je ušla u NATO i EU.

“Zato ću se i poimence zahvaliti našem prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, Žarku Domljanu i Franji Greguriću. Politika ima svoje puteve, zahvaljujem se i bivšim predsjednicima Sabora, Vlade i svima onima koji su danas ovdje s nama. Čini mi se da smo nekako tanki kada se trebamo zahvaliti onima koji su bili prije nas, jer odajući počast onima koji su bili prije, nadam se da će se ti običaji nastaviti i dalje”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI