76.OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE! Biskup Bogdan iznenadio najavom: ‘Možda je došlo vrijeme da komemoraciju usmjerimo na Hrvatsku’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora  Gordan Jandroković jutros je  predvodi izaslanstvo Hrvatskoga sabora na obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta.

Polaganjem vijenca odali su počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nakon toga Jandroković će otići  u Udbinu gdje će biti komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i križnog puta.

U povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije bit će održana misa i prigodni program u Svetištu hrvatskih mučenika.
Program počinje križnim putom ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, a potom slijedi recital Luč Hrvata. Svetu misu na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika predvodit će biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, a misi će nazočiti i predsjednik Hrvatskog sabora.

Uz Jandrokovića na polaganju vijenaca su bili  i Miroslav Škoro i Željko Reiner, Zlatko Hasanbegović, u ime grada Zagreba vijenac su položili  Ivica Lovrić, Miro Laco i Miodrag Demo.



Vijence su položili i predstavnici Počasnog Bleiburškog voda među kojima je i  bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Jure Bogdan biskup, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, rekao je da je važno iskazati poštovanje ljudima koji su stradali nakon Drugog svjetskog rata.

“Moramo svi računati na to, pogledajte ovo groblje, sva groblja, tko u njima počiva, ljudi, osobe koji su bili različiti u životu, svjetonazoru, u smrti su svi isti, imaju isto dostojanstvo i želim da taj duh prožima poštovanje i zajedništvo prema svim pokojnicima kojih se sjećamo”, rekao je Bogdan i na pitanje je li vrijeme da se komemoracija preseli u Hrvatsku rekao:

“Imamo svoju samostalnu državu, uspostavom Hrvatske države možemo disati punim plućima i komemorirati sve pokojnike iz svih ratova pa i ovaj, možda je došlo vrijeme da komemoraciju usmjerimo na Hrvatsku i da se dobro promisli gdje i na koji način. Moguće je da će se ići u tom pravcu”.

Potom je riječ uzeo i zamjenik predsjednika Počasnog Bleiburškog voda Milan Kovač koji je rekao da su već drugu godinu zbog pandemije dislocirali obilježavanje s Bleiburškog polja na Mirogoj i Udbinu.

Izrazio je želju da će iduće godine opet moći nastaviti tradiciju kao zadnjih 70 godina, odnosno komemoraciju održavati ne Bleiburgu.

Naravno prema naputcima nema odlaska u Austriju ali se hodočasnici se očekuju danas u Udbini na svečanoj misi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI