ADANIĆ O DETUĐMANIZACIJI: ‘Trajala je 10-ak godina, bila je žestoka, više propaganda nego realna’

Pomoćnik ministra obrane 1991. Stjepan Adanić za HRT je govorio o detuđmanizaciji nakon njegove smrti.

“Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je vrhovnik, organiziran, pedantan, čovjek koji je volio saslušati različita mišljenja, demokratičan i uvijek je donosio odluke samostalno i neovisno, u najboljem interesu za RH”, rekao je.

Njegova ga je politika privukla 1989. kada je vidio njegov program političke doktrine, gdje je uzeo u obzir sve pozitivne sastavnice hrvatske povijesti – državotvorstvo Ante Starčevića, mirotvorstvo Stjepana Radića i pozitivne tradicije hrvatske ljevice.

“Provodio ju je kroz nacionalnu pomirbu svih Hrvata i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske”, dodao je.

Naglašava da je njegova veličina u tome da su Hrvati prvi puta u povijesti vodili rat s jednom vojskom, jednim zapovjednikom i pod jednom zastavom.



“Tuđman je bio posvećen gradnji i uspostavi hrvatske države”, kazao je.

Dana 7. listopada 1991., kada su raketirani Banski dvori, Adanić je dobio je punomoć za pregovore s generalom JNA Andrijom Rašetom, a na njegovo pitanje Tuđmanu kako će razgovarati s ratnim zločincem koji je skoro likvidirao sve koji su bili u Banskim dvorima, odgovorio mu je: Štef, ako treba, za Hrvatsku i s crnim vragom razgovarati”.

“Nakon njegove smrti nastupila je detuđmanizacija, protiv stvaranja hrvatske države, pomirbe, zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske, koja je išla direktno na temelje hrvatske države. Trajala je 10-ak godina, bila je žestoka, više propaganda nego realna, ali znali smo da ne može dugo trajati. Tuđman je stup hrvatske države, ponos svih nas, on nije bio diktator, izabran na demokratski način, nije forsirao 200 bogatih obitelji, vodio je razboritu i demokratsku politiku u interesu svih Hrvata i građana RH, što je dokazao mirnom reintegracijom istočne Slavonije”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI