AFERA SOFTVER: Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i još troje ljudi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Po nalogu novoosnovanog Ureda europskog tužitelja policija je jutros uhitila bivšu ministricu Gabrijelu Žalac te još tri osobe.

O svemu su se oglasili u Ravnateljstvu policije.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, kažu u priopćenju.

Među uhićenima je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je svoje priopćenje:

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, naveli su u priopćenju.

Prije dvadesetak dana MUP je potvrdio da se provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako su mediji doznali, istražuju se sumnje u preplaćeni posao izrade softvera koji je Telegram otkrio još 2019. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI