AFGANISTAN JE HRVATSKU KOŠTAO VIŠE OD CIJENE PELJEŠKOG MOSTA! Većina novca potrošena je na plaće vojnika i časnika

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je u 17 godina NATO-ove operacije u Afganistanu okvirno potrošila 2,3 milijarde kuna.

Riječ je o iznosu koji je usporediv s cijenom gradnje Pelješkoga mosta.

Naime, cijena Pelješkog mosta iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.

Prema podacima MORH-a, u Afganistan su od veljače 2003. do rujna 2020. godine u 35 kontingenata upućena 5722 pripadnika Oružanih snaga.

U tu cijenu nisu uračunati troškovi pripadnika hrvatskih policijskih snaga i diplomata Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su također bili uključeni u operacije ISAF i Resolute Support, što znači da je ukupni iznos i veći od 2,3 milijarde kuna.



Broj policajaca i diplomata nije bio toliko velik da bi znatnije povećali navedeni iznos, budući da su vojni troškovi dominantni.

Tijekom 17 godina u misiji u Afganistanu poginuo je jedan, te su ranjena dva hrvatska vojnika.

Odlasku naših vojnika u Afganistan prethodio je ulazak Hrvatske u NATO, zbog čega ih je bilo potrebno uvjeriti da su hrvatske vojne snage dorasle sudjelovanju u međunarodnim vojnim misijama.

Hrvatska je primljena u NATO u travnju 2009., a u anketi koju je u proljeće 2010., godinu dana od priključenja NATO-u, provela Agencija JFK, 54,1 posto ispitanih hrvatskih građana podržalo je sudjelovanje hrvatskih vojnika u Afganistanu.

“Treba imati na umu da je većina toga iznosa potrošena na plaće hrvatskih vojnika i časnika koji su tamo sudjelovali pa je stoga novac ostao u Hrvatskoj”, rekao je profesor sigurnosnih studija Vlatko Cvrtila.

Ističe da je korist od hrvatskog sudjelovanja u operaciji u Afganistanu višestruka, unatoč tome što cilj NATO-ove misije nije ostvaren, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI