AFGANISTANSKA VOJSKA SE RASPALA: Talibani su u osam dana osvojili većinu zemlje, nalaze se nadomak Kabulu

Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija

Talibani nezaustavljivo napreduju u Afganistanu, a proteklog su petka bili nadomak Kabulu.

Mnoge zemlje, među kojima i SAD, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je u zračnu luku u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji.


U petak su zauzeli i grad Pul-e-Alam, središte pokrajine Logara, tek pedesetak kilometara južno od Kabula i sada kontroliraju gotovo polovinu pokrajinskih upravnih središta u zemlji koja su sva redom pala u samo osam dana. Prije toga su osvojili Lashkar Gah, upravno središte pokrajine Helmanda, na jugu zemlje.

“Lashkar Gah je evakuiran. Donijeli su odluku o prekidu vatre na 48 sati radi evakuacije vojske i civilnih čelnika”, rekao je za France Presse visoki sigurnosni dužnosnik, piše Večernji list.Bez većeg otpora zauzeli su i Chaghcharan, u središtu, upravno središte pokrajine Ghora. Glavnina sjevera, zapada i juga Afganistana sada je pod njihovim nadzorom. Kabul, glavni grad, Mazar-i-Sharif, veliki grad na sjeveru i Jalalabad, na istoku, jedina su tri velika grada u vladinim rukama.

“U Lashkar Gahu, pokrajini gdje talibani tradicionalno uživaju potporu, mir se brzo vratio nakon nekoliko dana silovitih sukoba”, rekao je stanovnik Abdul Halim.

Talibani su započeli svoju ofenzivu u svibnju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, dvadeset godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog njezina odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu Al Kaide.

Do 31. kolovoza povlačenje bi trebalo biti dovršeno. Joe Biden je rekao da ne žali zbog svoje odluke, premda je brzina kojom se afganistanska vojska raspala iznenadila i razočarala Amerikance koji su za njezinu obuku i opremanje potrošili više od 1000 milijardi dolara.

Zbog brzog razvoja situacije Washington je tijekom noći priopćio da će “dodatno smanjiti svoju diplomatsku prisutnost” u Kabulu. Kako bi uspješno završio evakuaciju američkih diplomata, Pentagon će do kraja vikenda poslati 3000 vojnika u kabulsku zračnu luku, rekao je u petak njegov glasnogovornik John Kirby.

SAD je dodao da je spreman zračnim putem evakuirati “tisuće ljudi na dan”, ocijenivši ipak da Kabul nije u “neposrednoj opasnosti”.

London je istodobno najavio da će poslati 600 vojnika koji će britanskim državljanima pomoći u evakuaciji. Premijer Boris Johnson je nakon sastanka kriznog stožera rekao da će njegova zemlja “činiti pritisak” diplomatskim i političkim putem, ali je, kako sada stvari stoje, odbio mogućnost “vojnog rješenja”.

Trodnevna međunarodna konferencija održana u Dohi, u Kataru, završila se u četvrtak bez većeg pomaka. U zajedničkoj izjavi, SAD, Pakistan, Europska unija i Kina ističu da neće priznati nijednu vladu u Afganistanu koja bi bila “silom nametnuta”.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani do sada je odbijao pozive na formiranje privremene, neizabrane vlade u kojoj bi sudjelovali talibani. Talibansko napredovanje ima visoku ljudsku cijenu. Najmanje su 183 civila poginula a 1181 je ranjen, među kojima djeca, u mjesec dana u Lashkar Gahu, Kandaharu, Heratu i Kunduzu, navodi UN.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI