AKCIJA KOJA JE SLAVONIJU DIGLA NA NOGE: Policija i USKOK objavili sve detalje akcije u kojoj je uhićeno 39 ljudi

Foto: Marko Mrkonjic/Cropix

Policija je objavila detalje velike akcije koja je dovršena jučer uhićenjem gotovo 40 ljudi uglavnom u Slavoniji.

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU virovitičko-podravske, PU vukovarsko-srijemske i PU požeško-slavonske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad tri skupine, svaka za sebe povezana u zločinačka udruženja, s ukupno 39 osoba hrvatskog državljanstva i jednom osobom slovenskog državljanstva, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa droga u sastavu zločinačkog udruženja.

Prva grupa se bavila švercom duhana, jedan iz te grupe i marihuanom

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su organizatori jednog zločinačkog udruženja okupili i povezali unutar svoje organizacije ukupno 18 osoba zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te su u vremenskom razdoblju od sredine siječnja 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 13 tona sitno rezanog duhana, čime su oštetili državni proračun za više od 11 milijuna kuna.

Isto tako, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je jedan član toga zločinačkog udruženja s područja Zagreba, zajedno sa četiri osobe s područja Zagreba i Vinkovaca, sudjelovao u neovlaštenoj nabavi 1.8 kilograma marihuane, koju su potom prodavali kupcima na području Zagreba, Osijeka i Vinkovaca. U sklopu ovog postupanja policijski službenici su zaplijenili 278.8 grama droge marihuane.

Druga grupa rezala duhan

Nadalje, u sklopu drugog zločinačkog udruženja, organizator je okupio i povezao 14 osoba zbog nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, tako da su od sredine 2022. godine do danas neovlašteno nabavili više od 1.9 tona sitno rezanog duhana. Osumnjičeni su opisanim radnjama oštetili državni proračun za više od 1.6 milijuna kuna.



Treća grupa dilala kokain

Organizator trećeg zločinačkog udruženja povezao je osam osoba s područja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Zagreba, radi kontinuirane kupoprodaje kokaina. Prilikom postupanja policijskih službenika tijekom lipnja i listopada ove godine zaplijenjeno je ukupno 700,12 grama kokaina kod pripadnika te grupacije. Procijenjena nabavna cijena droge je oko 200.000,00 kuna, dok je vrijednost te droge u uličnoj prodaji preko milijun kuna.

Dana 19. listopada 2022. godine provedena je završna akcija uhićenja 40 osumnjičenih osoba, od kojih je jedna u bijegu i za njom se poduzimaju mjere traganja. Prilikom obavljenih pretraga tijekom jučerašnjeg dana pronađeno je i privremeno oduzeto više desetaka mobilnih uređaja i SIM kartica, 15,5 kilograma sitno rezanog duhana, 35 grama marihuane, jedna precizna digitalna vaga, jedan manji improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane, manja količina streljiva, 200 australskih dolara, 6.350 eura te 230.000,00 kuna, za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela, priopćili su iz Osječko-baranjske policije.

OGLASIO SE I USKOK

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od sredine siječnja do 19. listopada 2022. u Osijeku i drugim mjestima u Hrvatskoj, okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost.

Nakon što je s II. i IV. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku velikih količina duhana njima osobno ili osobama koje angažiraju za njegovo preuzimanje radi daljnje preprodaje, I. okr. je nabavljao velike količina duhana bez nadzornih markica i skladištio ga u hangaru koji se nalazi u sklopu njegove obiteljske kuće u Lipovcu, pri čemu je angažirao III. okr za skrivanje duhana, njegovu daljnju isporuku i preuzimanje novca. U svrhu realizacije dogovora, II. okr. je za preuzimanje duhana od I. i III. okr., te njegov daljnji prijevoz i preprodaju angažirao V. do VII. okr., za skladištenje duhana, skrivanje, pronalaženje kupaca i daljnju preprodaju angažirao je VIII. i IX. okr., dok je s X. i XI. okr. dogovorio kontinuiranu isporuku tako nabavljenog duhana radi daljnje preprodaje.

Nakon dogovora o količini, cijeni i vremenu isporuke duhana, III. okr. je prema uputama I. okr., iz hangara u Lipovcu isporučivao dogovorene količine duhana IV. okr., koji ga je preuzimao u osobni automobil radi daljnjeg prijevoza i preprodaje na području Orolika i okolice, te su mu na opisani način isporučili 300 kilograma duhana.

Također su II. okr. te V. do VII. okr., nakon dogovorene količine, cijene, mjesta i vremena isporuke duhana s I. i III. okr., odlazili u Lipovac gdje su od II. okr. preuzimali duhan i vozili ga na dogovorene lokacije radi daljnje preprodaje. Pritom su prilikom prijevoza duhana, jedni drugima pružali prethodnicu ili pratnju u vožnji radi uočavanja policijskih i carinskih kontrola. Na opisani način su preuzeli ukupno 1.650 kilograma duhana, kojeg su skladištili i skrivali na području Osijeka, Vuke i drugim dogovorenim lokacijama i kojeg su potom II. i VIII. okr. isporučivali X. i XI. okr. radi daljnje preprodaje. Novac od prodaje predavali su II. i VIII. okr., a dio su zadržavali za sebe. Također su V. do IX. okr. u dogovoru i zajedno sa II. okr. duhan prodavali i drugim zainteresiranim osobama s područja Osijeka i okolice.

Nakon učestalih zapljena duhana od strane carinskih službenika, II. okr. je pronašao novog dobavljača duhana u osobi XII. okr., s kojim je dogovorio kontinuiranu nabavu duhana u listu, te je u dogovoru s VIII. okr. nabavio stroj za rezanje duhana i iznajmio kuću u Osijeku radi skrivanja, rezanja i skladištenja duhana, dok je za skriveni prijevoz duhana i stroja za rezanje angažirao XIII. i XIV. okr. kao prethodnicu. Sukladno dogovorima, II. okr. je od XII. okr. preuzeo ukupno 201 kilogram duhana u listu.

Tako su pribavili količinu od ukupno 1.931 kilogram duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske, čime su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina za 1.660.660,00 kuna, te pribavili protupravnu imovinsku korist sukladno svojim ulogama i poduzetim radnjama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI