‘AKO UKRAJINA UĐE U NATO POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT’: Obilno raketiraju ubojitim dronovima kako bi zasuli gradove susjedne zemlje granatama

Foto: Guliver Image / Goktay Koraltan

Prošla su 232 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Udari Moskve na ukrajinske civilne ciljeve nastavljeni su u četvrtak, uključujući napad bespilotnim kamikaza letjelicama na Kijevsku regiju i granatiranje stambenih zgrada u južnom gradu Mikolajivu.

Nove satelitske slike pokazuju da se dio prometa nastavio na ključnom mostu na anektiranom Krimu nakon što su ruski državni mediji objavili da je osam osoba uhićeno u vezi s velikom eksplozijom koja je oštetila strukturu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je “svijet poslao jasnu poruku”, nakon što je Opća skupština UN-a velikom većinom odobrila rezoluciju kojom se Rusiji kaže da je njezina aneksija četiri ukrajinske zone nezakonita i nevažeća.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je velikom većinom osudila ruski “pokušaj nezakonite aneksije” četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez, čime je ojačala diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve.

Tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine, odnosno 143 zemlje, glasalo je za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.



Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergiy Kyslytsya bio je u nevjerici nakon glasovanja, dok je stajao pokraj američke veleposlanice u UN-u Linde Thomas-Greenfield, koja je rekla kako rezultat pokazuje da Rusija ne može zastrašiti svijet.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije – Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija.

Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale. Kina je bila suzdržana u srijedu jer nije vjerovala da će rezolucija biti od pomoći, rekao je zamjenik kineskog veleposlanika pri UN-u Geng Shuang.

Ministri obrane NATO-a na sastanku u Bruxellesu ponovno su potvrdili svoju predanost podršci Ukrajini vojnom pomoći nakon nedavnog vala napada Rusije.

Alexander Venediktov, zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti u intervjuu za TASS, rekao je kako “pristupanje Ukrajine NATO-u može dovesti do trećeg svjetskog rata i sam NATO to shvaća”.

“Kijev je svjestan da bi takav korak značio zajamčenu eskalaciju trećeg svjetskog rata”, rekao je Venediktov.

Prema njegovim riječima, zahtjev Ukrajine za brzo članstvo u NATO-u je “više propagandni potez”.

“Očigledno na to i računaju – stvoriti informativnu buku i još jednom skrenuti pozornost na sebe”, istaknuo je Venediktov.

Također je kazao: “Ali s obzirom na to da mnogi članovi kijevskog režima nisu u dodiru sa stvarnošću, ne bi me iznenadilo da neki ljudi tamo stvarno očekuju da njihova zemlja bude primljena u NATO”.

“Također smo svjesni da, unatoč izjavama o neuključenosti u događaje u Ukrajini, stvarne radnje koje poduzimaju zapadnjaci pokazuju da su oni izravna strana u sukobu”, izjavio je dužnosnik.

Dodao je da bi pristupanje Ukrajine NATO-u značilo automatsko aktiviranje Članka 5, a koji jamči da će se zemlje NATO-a uključiti u obranu članice koja je u ratu.

“Same članice NATO-a shvaćaju samoubilačku prirodu ovog koraka. Ali ozbiljnije sile, pa čak i sam Bruxelles, reagirali su na ovu inicijativu bez entuzijazma i odmah su iznijeli standardni set protuargumenata – nepoštivanje standarda bloka, postojanje teritorijalnih sporova i tako dalje”, primijetio je Venediktov, misleći na to da su zahtjev Kijeva podržale istočne članice NATO-a.

“U svakom slučaju, stajalište Rusije ostaje nepromijenjeno: pristupanje Ukrajine NATO-u ili nekim drugim savezima formiranim pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država za nas je neprihvatljivo”, zaključio je zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti.

Čini se da je ruska vojska krenula s novom taktikom u svojim naporima da preokrene tijek rata koji im ne ide po planu. Kako piše CNN, pokušavaju nadjačati ukrajinsku protuzračnu obranu iz doba Sovjetskog Saveza desecima projektila i bespilotnih letjelica iz više smjerova.

Dok Ukrajina žuri ojačati svoju proturaketnu obranu nakon napada, matematika za Moskvu je jednostavna – postotak projektila sigurno će proći.

Ruski zračni napad posljednjih nekoliko dana uglavnom je bio usmjeren na energetsku infrastrukturu Ukrajine, koristeći razne projektile i novonabavljene iranske bespilotne letjelice.

Iako je šteta znatna, Ukrajina tvrdi da je uništila oko polovicu ispaljenih projektila i očekuje da će se stopa uspješnosti poboljšati kako nove protuzračne obrane stižu iz Njemačke, SAD-a i drugih zemalja.

Tijekom posljednja tri dana Rusi su koristili mješavinu svojih zaliha projektila. Većina su bile krstareće rakete koje su se lansirale iz zraka, a neke su isporučili bombarderi bazirani blizu Kaspijskog mora. Ali također su rasporedili Kalibre koji se lansiraju s brodova iz Crnog mora, krstareće projektile Iskander koji se lansiraju sa zemlje i desetke jurišnih dronova.

Velika je nepoznanica koliko takav udar iscrpljuje ruske zalihe – i hoće li sve više pribjegavati zalihama starijih, manje preciznih, ali jednako moćnih projektila.

Rodion Mirošnik, samozvani veleposlanik samoproglašene Narodne Republike Lugansk (LNR) u Rusiji, kritizirao je glasovanje u UN-u, rekavši da su zemlje u razvoju bile prisiljene glasovati “na udaru američkog pištolja”.

Za Telegram je objavio:

“Jučerašnje glasovanje na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a demonstracija je sposobnosti SAD-a da vrši pritisak i zavrće ruke zemljama u razvoju. “Semafor” samo pokazuje tko još nije spreman oduprijeti se američkim ucjenama, a protiv koga nisu našli poluge. To nema nikakve veze s istinskom voljom država i njihovih naroda.

Ali čak i uz takvo glasovanje “na nišanu američkog oružja”, zemlje s populacijom od pola svijeta glasale su protiv ili suzdržane od glasovanja za američko-albansku rezoluciju kojom se osuđuju postupci Rusije da prizna referendume u LNR, Narodnoj Republici Donjeck te regijama Herson i Zaporožje”.

Ruska Federacija je objavila da će okupirana ukrajinska regija Lugansk biti pripojena, nakon što je organizirala naširoko ismijane “referendume” u četiri regije. LNR kao legitimnu vlast priznaju samo tri države članice UN-a: Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI