AKRAP O VALU ILEGALNIH MIGRANATA: ‘Međunarodne i nevladine organizacije potiču takve migracije lažno obećavajući nadu migrantima’

Screenshot HRT

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba komentirao je gomilanje ilegalnih imigranata potaknuto od strane Bjelorusije na granicama Poljske i Litve.

“Ovo je već viđena situacija koja se ponavlja od 2015. godine intenzivnim djelovanjem svih onih koji žele potkopati demokratski sustav i demokraciju u Europi”, ističe Akrap.

Dodaje i kako su demokracija, ljudska prava i slobode izuzetno osjetljivi i fragilni, pogotovo na ovakve aktivnosti koje se potiču ilegalnim migracijama, kao jednim dijelom spektra aktivnosti koje spadaju pod hibridne prijetnje.


“Ovakva slična situacija događala se 2015. godine na granici Grčke i Turske. Nedavno se događalo na granici Litve i Bjelorusije. Litva se priprema za novi migrantski val. Danas se na granici između Poljske i Bjelorusije prema podacima, nalazi između tri i četiri tisuće ilegalnih migranata. U dubini bjeloruskog teritorija nalazi ih se još desetak tisuća koji idu prema granicama s Litvom i Poljskom”, objasnio je.

Na stranu Poljske je stala Njemačka, traže pomoć.“Ono što je dobro jest da je EU naučila sve one negativne lekcije i da se ponašaju tako da spriječe sve neželjene posljedice, koje su bile vidljive kod onoga vala 2015. jer je došlo do snažnog rasta svih političkih populističkih opcija koji su poticali nesnošljivost prema drugima i drugačijima”, tvrdi Akrap u središnjem Dnevniku HRT-a.

Akrap kaže da se može očekivati postrožavanje sankcija prema Bjelorusiji te da će EU pokušati razotkriti tko sve stoji iza tih aktivnosti.

“Teško je reći radi li se o tome da iza toga stoji Rusija ili neke države s Arapskog poluotoka jer nema dovoljno podataka. Neodgovorno je nekoga optužiti bez dovoljno podataka”, dodaje.

Postoji pitanje etika i pitanje ilegalnih migracija. Kaže da imamo slične događaje i na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici.

“Brojne međunarodne organizacije i nevladine organizacije potiču takve migracije lažno obećavajući i davajući lažnu nadu onima koji se kreću. Naravno u najboljoj namjeri, no to nije dobro”, upozorava.

Dodaje i da su mnogi od migranata žrtve i složenih geopolitičkih odnosa, ali da je velik dio njih pripada korpusu gospodarskih migranata.

Na pitanje možemo li očekivati i novi val preko tzv. balkanske rute kao 2015. godine, kaže da je ruta aktivna i danas, ali ne toliko kao tada.

“Postoji aktivnost Grčke, postoje snažne snage Frontexa, a postoji i velika količina svjesnosti turskog političkog vodstva da ono što su napravili 2015. godine ne smiju ponoviti”, zaključuje Akrap.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI