ALADROVIĆ OTKRIO JEDAN PORAŽAVAJUĆ PODATAK: ‘Sad je vrijeme da odvojimo one koji su neodgovorni od onih koji su odgovorni’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je jučer “podigao javnost na noge” kada je izjavio da će potpore za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima biti uvjetovane cijepljenjem.

Nakon oštre reakcije javnosti moguće je da Vlada povuče taj svoj prijedlog, a ministar rada i socijalne skrbi, Josip Aladrović, bio je gost RTL-a Danas upravo zbog te teme.

Aladrović je objasnio kako ne bi trebao biti problem uskladiti sa zakonom sve ono što vlada donosi, od epidemioloških mjera do ekonomskih mjera.

“Siguran sam da ćemo u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima i ovom slučaju naći dobre argumente, kvalitetno i zakonito rješenje”, napomenuo je dodavši kako imaju nekoliko modela koje će predstaviti sindikatima i poslodavcima.

“Svi su platili ovu krizu”

“Ono što je sigurno jest da smo teret ove krize snosili svi mi. Dakle, svi građani RH, svi porezni obveznici su sa 34 milijarde kuna financirali ovu krizu. Sada je vrijeme da odvojimo one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni, da potičemo odgovornost kroz cijepljenje i veću razinu integracije ekonomskih i epidemioloških mjera. A epidemiološke mjere sada znače, u prijevodu, cijepljenje”, rekao je Aladrović.



 

“Moramo biti svjesni toga da se nalazimo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi. Kako bismo to svladali moramo podići razinu procijepljenosti kako ne bi bila ugrožena turistička sezona u ovom trenutku, a ekonomija u cjeliini i nakon toga. Moramo vrlo jasno integrirati proces cijepljenja s našim ekonomskom mjerama”, dodao je.

Koliko ih je cijepljeno?

Smatra kako je ovo afirmativan način, koji ne penalizira one koji se ne cijepe, nego će mjere složiti tako da pomažu onima najodgovornijima.

Otkrio je da djelatnici njegova ministarstva zasigurno nisu svi cijepljeni.

“Oko 50 posto ako se ne varam po posljednjim procjenama, dakle nešto više od prosjeka Republike Hrvatske. Ali afirmativno nastupamo prema svim državnim i javnim službama i također ćemo u budućnosti morati naći način na koji funkcioniraju javne i države službe i vrlo jasno napraviti distinkciju između prava i obveza onih koji su cijepljeni i onih koji nisu”, rekao je Aladrović.

“Mi sada imamo dosta kritičara na ove mjere. Međutim, mi smo u ovom studiju dosta razgovarali o mjerama kada su se one uvodile. Tada smo imali jednaki broj kritičara. Ali, sada imamo 56.000 zaposlenih više nego prošle godine, 4000 zaposlenih više nego 2019. koja je bila najsnažnija ekonomska godina od 2008.”, tvrdi ministar.

Dodao je da kako se poboljšavaju vremenske prilike tako se smanjuje pritisak na mjere.

“Moramo istaknuti da je za travanj i svibanj projiciran trošak od 400 milijuna kuna. Još uvijek je intenzivna potpora određenim sektorima potrebna. Ali mi moramo ta sredstva alocirati puno kvalitetnije, moramo ih alocirati onima kojima su najpotrebnija, mi od toga ne bježimo”, zaključio je Aladrović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI