Aladrović: Političku odgovornost za presudu snosi Tomašević

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak da je bilo kakva vrsta nasilja nedopustiva, a u slučaju nepravomoćne presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću zbog obiteljskog nasilja političku odgovornost snosi prije svega sam Tomašević.

“Nedopustiva je bilo kakva vrsta nasilja i to je svima jasno. Na nečije odluke zaista ne bih htio ili želio utjecati. Bitno je da pravosuđe, ali i društvo daju svoj sud o svakoj vrsti nasilja, o svakom nenormalnom ponašanju prema bilo kojoj drugoj osobi”, ocijenio je Aladrović uoči sjednice Vlade.

Na komentar novinara da se u politici s dužnosti odlazi i zbog manjih stvari, ustvrdio je da u politici svatko nosi svoj rizik i odgovornost te da u ovom slučaju političku odgovornost snosi prije svega Tomašević.

Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio je Tomaševića krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević te ga nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Slučaj je na sud dospio zbog ozljeda koje je u jednoj od svađa zadobila Mara Tomašević, zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.



Na presudu su reagirale nevladine udruge koje se bave zaštitom žrtava nasilja ocijenivši da je kazna sramotna, nije u skladu s težinom počinjenog djela i oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je jedan od glavnih razloga za blagu penalnu politiku nedostatak edukacije sudaca i državnih odvjetnika na području rodno uvjetovanog nasilja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI