ALARMANTNO UPOZORENJE! Malo nam nedostaje da nam se CRNO PIŠE! Analitičar upozorio kako Hrvatska stoji sa INFLACIJOM

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevno.hr komentirao je najvažnije ekonomske događaje u proteklih sedam dana u Hrvatskoj.

U interesu hrvatske ekonomije još uvijek je turizam, odnosno turistička sezona. Hotelijeri i ugostitelji muku muče s nedostatkom radne snage, pa se tako pretpostavlja da našoj zemlji nedostaje čak 15 tisuća turističkih djelatnika. Novotny ističe kako je jedino rješenje ovog problema potpuna liberalizacija tržišta rada:

“Nema drugog izbora nego potpuno otvoriti tržište rada, ne samo zbog ugostiteljskog sektora nego i zbog drugih sektora koji imaju kronični manjak radne snage, a to su poljoprivreda, građevinarstvo i komunalni sektor. Bez obzira na to što sindikati mislili o tome, ako se poslodavcima ne olakša zapošljavanje stranih radnika, s istim problemima ćemo se suočiti i sljedeće godine”, govori Novotny.

Ekonomski analitičar ističe kako sindikati vrše veliki pritisak jer misle da na tržištu rada postoje rezerve zaposlenih koji će raditi te poslove, ali na tržištu rada takve ponude nema:

“O čemu mi to uopće govorimo kada znamo da je 130 tisuća nezaposlenih je praktički nezapošljivo”.



Novotny ističe kako veliki potencijal radne snage postoji u mladim umirovljenicima koji mogu raditi bez gubljenja svojih umirovljeničkih prava:

“Naši su umirovljenici najmlađi u EU s prosječnom starošću od 55 godina, te je riječ o ljudima koji mogu dati veliki doprinos na tržištu rada. To ćemo morati napraviti jer će Hrvatska sljedećih godina imati povećanu potražnju za radnom snagom, a slabu ponudu”.

Inflacija još uvijek pod kontrolom
Ministar Zdravko Marić je prošlog tjedna uoči užeg kabineta Vlade izjavio da je inflacija zvijer, koja ako se i pritaji, ona spava, no uvijek se i lako može probuditi. Ministrove riječi uplašile su mnoge, osobito kad znamo da je stopa inflacije u srpnju bila najveća od travnja 2013. godine, čak 2,8 posto.

 

Usprkos lošim vijestima i ministrovim riječima, Novotny umiruje građane govoreći da je inflacija je još uvijek pod kontrolom:

“Puno veći problem u ovom trenutku bi bila deflacija, odnosno pad cijena”, kaže.

Ističe kako inflaciju već godinama imamo u sektoru nekretnina gdje su se cijene u nekim krajevima i utrostručile, osobito u Zagrebu i na moru.

“Možemo biti gotovo sigurni da će rasti troškovi komunalija, zbog sve većih zahtjeva za odvajanjem otpada. Na sreću, plaće su narasle 3,6 posto te će one kompenzirati rast cijena”.
Novotny upozorava da se inflacije trebamo bojati ako se ubrza i prijeđe granicu od 3 posto koja se smatra gornjom granicom rasta cijena koja se može tolerirati”.

Također ističe kako postoji velika mogućnost da se cijene vrate na razinu iz 2019. godine nakon što se uravnoteže ponuda i potražnja:

“Bilo je sasvim normalno očekivati povećanje cijena kruha i pekarskih proizvoda kada znamo da je u EU proizvedeno 2 milijuna manje tona pšenice, ali očekujemo da će se u sljedećih godinu-dvije tržište stabilizirati i zaustaviti rast cijena”.

Nafta na najnižim razinama od lani
Jutros je svjetsko tržište iznenadila vijest da je cijena barela Brenta na londonskoj burzi protekloga tjedna potonula 8 posto, na 65,18 dolara, najnižu razinu od travnja, dok je u isto vrijeme na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio 9 posto, na 62,32 dolara, najnižu razinu od rujna lani.

Pitamo ekonomskog analitičara hoće li to utjecati na cijene goriva u Hrvatskoj gdje se cijena Eurosupera približava 11 kuna i možemo li očekivati pad cijena.

“Iako bilježimo pad cijena goriva na svjetskom tržištu, teško da će naši potrošači to osjetiti na svojim džepovima. Najveći razlog tome je što su cijene naftnih derivata u Hrvatskoj opterećene visokim trošarinama, ali i zato što postoji oligopol u opskrbljivanju tržišta te distributerima neće pasti na pamet odmah snižavati cijene goriva. Tako da ne možemo očekivati veliki pad, ali možemo biti sigurni da neće biti ni velikog rasta te bi se cijene u jednom dužem razdoblju mogle stabilizirati oko 10 kuna”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI