Aleksić: ‘HZMO se nije pripremio za moratorij na ovrhe, je li ga Vlada upozorila na novi zakon?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Brojni umirovljenici kojima je mirovina pod ovrhom dobili su obračun mirovina od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u kojima je vidljivo da im je predviđena ovrha unatoč moratoriju iz čega je vidljivo da se HZMO nije pripremio za ovaj zakon”, rekao je saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić tijekom saborske rasprave o uvođenju moratorija na ovrhe na plaće i mirovine koje i dalje provodi HZMO, odnosno koje su izuzete iz Finine deblokade računa.

Aleksić je stoga pitao Vladu je li HZMO upozorila na novi zakon na što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao da se provedba zakona funkcionira na temelju preporuka te da nije riječ  o zastoju u ovrhama jer se nakon izvanrednih okolnosti nikome obveza ne briše.

Bošnjaković je u saborskom izlaganju priznao Vladin propust u donošenju zakona o moratoriju na ovrhe kojim nisu obuhvaćene plaće i mirovine koje ovršuje HZMO te se sada ide u ispravak tog propusta.

Potvrdio je da su ovrhe zaustavljene kod sudova i javnih bilježnika uz izuzeće alimentacije, prava radnika na naknadu plaće i potpora za radnike u vrijeme koronakrize. Također, u stečajnom postupku za vrijeme trajanja krize neće se otvarati stečajni postupka ukoliko je epidemija razlog da se isti pokrene.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI