Ambasador EU u BiH obratio se građanima: “Priključene BiH u EU je glavni cilj”

Ambasador Europske unije u BiH Johann Sattler obratio se građanima te im čestitao Dan Europe.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

“Europska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održaiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog prograama EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura”, istakao je ambasador Sattler.

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, podsjetio je, i  to kroz nabavku medicinske opreme, za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi te on smatra da unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

“Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana”, rekao je Sattler



“Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Europe služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju – poruka je ambasadora Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI