AMERIČKA VLADA OBJAVILA IZVJEŠTAJ O NLO-ima: ‘Analitičari trebaju utvrditi vanzemaljsko podrijetlo’

Ilustracija: Fena

Američka vlada objavila je dugoočekivani izvještaj o neidentificiranim letećim objektima (NLO) u kojem je navedeno kako analitičari iz sektora obrane i obavještajnih podataka ne raspolažu s dovoljno podataka kako bi utvrdili podrijetlo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti.

U izvještaju, koji je podnijet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekta koje je vlada službeno nazvala “neidentificiranim zračnim fenomenima” (UAP), a datiraju od 2004., navodi Reuters, a prenosi Al Jazeera.

Izvještaj zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov za nacionalnu sigurnost SAD-a i dodaje kako za ove fenomene “vjerojatno ne može postojati samo jedno objašnjenje”.


Izvještaj je označio prekretnicu za američku vladu nakon što je vojska desetljećima odvraćala, razotkrivala i diskreditirala promatranja neidentificiranih letećih objekata i “letećih tanjura” iz 1940-ih.

Sva navedena viđenja, osim jednog, a to je slučaj pripisan velikom, ispuhanom balonu, ostaju neobjašnjiva i podložna daljnjim analizama, navodi se u izvještaju.Za ostala 143, izvještaj je utvrdio da postoji premalo podataka da bi se moglo zaključiti predstavljaju li neki egzotični zračni sustav koji su razvili američka vlada ili komercijalni entitet, ili strana sila poput Kine ili Rusije.

“Mada se terminologijom u izvještaju izbjegavaju eksplicitna spominjanja takvih mogućnosti, analitičari tek trebaju utvrditi vanzemaljsko podrijetlo, tvrde visoki američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti”, piše u izvješću.

Najava Pentagona kako će objaviti izvješće uzbudila je ufologe, a izjava bivšeg šefa programa uzburkala je strasti svih “stručnjaka” koji godinama gorljivo tvrde kako NLO-i postoje.

“Prilično smo uvjereni da imamo posla s tehnologijom koja je nekoliko generacija ispred onoga što smatramo tehnologijom sljedeće generacije”, rekao je nedavno Luis Elizondo.

Gary Heseltine, istraživač i bivši detektiv iz Holmfirtha, pokrenuo je Međunarodnu koaliciju za vanzemaljska istraživanja kako bi koordinirao globalni odgovor na izvješće.

“Bilo da se to dogodi za deset dana ili deset godina, potvrda postojanja izvanzemaljskog života dolazi i to će izazvati veliki šok”, kazao je Heseltine koji se nedavno susreo sa samim Elizondom.

“Elizondo je puno puta rekao da je na videima visoke rezolucije vidio neidentificirane leteće objekte koje su snimili piloti američke ratne mornarice. Gdje su ti videi? Želim vidjeti glavne osobe kako vrše pritisak na vladu da sve to objavi. Ako se nema što sakriti, u čemu je onda problem?”, pita se Heseltine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI