Američke obavještajne službe: ‘Moskva stoji iza upletanja u američke izbore’

flickr

Clapper je također ocijenio da su aktivnosti Rusije usmjerene prema“narušavanju povjerenja javnosti u institucije”

“Čelnici ruske vlade stoje iza upletanja u američke izbore”, tvrde američke obavještajne službe u pisanom iskazu za saslušanje u Senatu.

“Samo najviši ruski dužnosnici mogli odobriti krađu i objavljivanje podataka povezanih s američkim izborima”, navodi se u izvještaju i dodaje  da se “Rusija koristila informatičkim postupcima i metodama kako bi utjecala na javno mišljenje u Europi u Euroaziji”.

Ravnatelj američke obavještajne službe James Clapper koji koordinira 17 američkih obavještajnih agencija ocijenio je u usmenom iskazu da je Rusija “jasno zauzela još agresivniji stav i proširila  operacije informatičke špijunaže, a cilj je prikupljanje informacija sa ključnih infrastrukturnih mreža.

Clapper je također ocijenio da su aktivnosti Rusije usmjerene prema“narušavanju povjerenja javnosti u institucije” i dodao da i Kina “uspješno provodi aktivnu informatičku špijunažu usmjerenuprotiv američkih interesa”, iako su obavještajne službe primijetile “relativno smanjenje aktivnosti Pekinga u tom području”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI