Američki rasistički požar prijeti cijelome svijetu! Prosvjedi diljem planeta, Trump digao vojsku!

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.”, priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Kaže da su vojnici u “stanju pojačane pripravnosti”.

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Prosvjednici se satima već okupljaju ispred Bijele kuće.



Ispred Bijele kuće napadnuti su i novinari NBC Newsa.

Dok se stotine prosvjednika okupljaju, o protjerivanju prosvjednika u ponedjeljak oglasila se i policija, koja negira da je korišten suzavac kako bi udaljili prosvjednike od Bijele kuće.

Novinarska izvješća i prosvjednici kazali su kako su policijske snage koristile na samo suzavac već i gumene metke kako bi protjerali prosvjednike u parku Lafayette uoči gradskog policijskog sata u 19 sati, nakon čega je Trump krenuo iz BIjele kuće do episkopske crkve Svetog Ivana gdje je pozirao s biblijom u ruci.

Nakon ovog Trumpovog čina savjetnik Ministra obrane James Miller Jr. podnio je ostavku navodeći kako smatra da je ministar obrane Mark Esper prekršio zakletvu da će braniti Ustav SAD.a i istinski vjerovati u odanost istoj, javlja The Washington Post.

Najmanje 51 pripadnik policije ozlijeđen je tijekom posljednja četiri dana prosvjeda, tvrdi Gregory Monahan vršitelj dužnosti šefa policije.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Prosvjedi diljem svijeta

Zbog smrti Georgea Floyda prekjučer prosvjedi su se iz SAD-a prelili i na gradove diljem svijeta.

Prosvjedovalo se od Berlina do Rio de Janeira, a na ulicama su bile tisuće.

Amsterdamu je oko 3000 ljudi bilo na trgu kako bi prosvjedovali protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

“Institucionalno rasno nasilje protiv crnaca je problem koji se događa i u Nizozemskoj i u ostatku Europe”, izjavili su organizatori za CNN.

Rio de Janeiru prosvjednici su se okupili ispred palače guvernera.

Nosili su znakove na kojime je pisalo: “Prestanite nas ubijati” i “Pravda nije slijepa, plaćena je da ne gleda”.

U Parizu se prosvjedovalo ispred ambasade SAD-a, dok su u Londonu  prosvjedi započeli tijekom vikenda.

Prosvjeduje se u Australiji i na Novom Zelandu, ali i Francuskoj i Engleskoj, a planiraju se prosvjedi u Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj i ostalim zemljama.

O smrti Georgea Floyda se oglasila i premijerka Novog Zelanda

Jacinda Ardern izjavila je da je užasnuta smrću Georgea Floyda, izrazivši zadovoljstvo što su građani njezine zemlje mirnim prosvjedima iskazali solidarnost s prosvjednicima u SAD-u i svijetu.

“Mislim da smo svi užasnuti onime što smo vidjeli”, kazala je Ardern u razgovoru za državnu televiziju TVNZ.

Neki liberalni pristaše smatraju da je Ardern sušta suprotnost Trumpu budući da se zalaže za društvenu pravdu, multilateralizam i jednakost.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je odgovorio na val američkih prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije tjedan dana.

“Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način, a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na prosvjednike”, rekao je Dujarric novinarima.

“U SAD-u – kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu – raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI