AMERIČKI SENAT USVOJIO NACRT ZAKONA O OGRANIČAVANJU PRISTUPA ORUŽJU: Čeka se Bidenov potpis da postane zakon

Foto: Wotchit/ Chris Kleponis

Nakon gotovo tri desetljeća, američki Senat usvojio je nacrt zakona o ograničavanju pristupa oružju. To je najznačajnija zakonska regulativa o vatrenom oružju, objavio je BBC.

U gornjem domu Kongresa demokratima se u potpori novom prijedlogu zakona pridružilo i 15 republikanaca te je tu mjeru izglasalo 65 senatora, dok je 33 bilo protiv.

Poticaj za prijedlog zakona koji, među ostalim, nalaže da osobe u dobi između 18 i 21 godine moraju proći poseban postupak kako bi kupile oružje te da se oružje ne može izdati osobama koje su osuđene za počinjenje obiteljskog nasilja nad partnerom, dodatno je dobio vjetar u leđa nakon prošlomjesečnih masovnih pucnjava u državama New York i Teksas u kojima je ubijena 31 osoba.

Sad taj prijedlog zakona ide na glasanje u Zastupnički dom, a nakon toga na stol predsjednika SAD-a Joea Bidena. Njegovim će potpisom postati zakon.

Nakon glasanja u Senatu, Biden je pozvao članove Zastupničkog doma da “brzo izglasaju prijedlog zakona koji uživa dvostranačku potporu i pošalju mu ga na stol”.



U prijedlogu zakona također piše da će federalna vlada izdvojiti milijune dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje sigurnosti u školama te za programe za psihološke krizne intervencije. Također, zakonom se države potiču da policijske dosjee maloljetnika pošalju u Nacionalni sustav za provjeru zločinačke prošlosti pojedinca.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI