Američki sud osudio Iran za 9/11, traže 6 milijardi dolara odštete

wikipedia

Bizarno suđenje ovih dana je privuklo pažnju svjetske javnosti, a ‘krivac’ je sudac George Daniels iz Distrikta Manhattan.

On je bez ikakvih dokaza prijekim sudom kaznio Iran za ‘napad na SAD 11.9.2001.’ zbog čega ta država mora platiti vrtoglavih 6 milijardi dolara odštete obiteljima poginulih. Teheran je presudu proglasio ‘ruglom’.

“Ovo je apsurdna i posve neprihvatljiva presuda koja se ruga međunarodnom pravu i žrtvama tragičnih napada” komentirao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi odbijajući odgovornost i samu pravnu narav presude. Sudac Daniels smatra da nema dokaza da je Saudijska Arabija na ikakav način povezana s Bin Ladenom unatoč njegovom državljanstvu i boravku, te protekciji od strane vladajućih struktura. Dapače, on u presudi navodi da je ‘Teheran nekako osigurao i tehničku pomoć i treninge i plan koji je teroristima omogućio napad’. Zanimljivo, nije predočio nijedan jedini dokaz.

Iran je prosvjednom notom optužio SAD za ‘opasan povijesni revizionizam’ koji možda ima veze s posjetom arapskog šeika Bin Salmana i njegovom PR mašinerijom koju vodi bivši voditelj kampanje Hillary Clinton – John Podesta. Sudac je dodao da se može zaključiti kako teroristi imaju skrivene poveznice s Iranom i odbacuje da to što petnaest terorista ima saudijsko državljanstvo, a po dva emiratsko, egipatsko i libanonsko – ima ikakve veze s navedenim zemljama. “Ovo je presuda bez presedana, koja rehabilitira i Saudijsku Arabiju i Afganistan. Čak bi i desant na Afganistan mogla u suštini proglasiti posve krivom odlukom. Naravno, takva ideja se neće povlačiti, a Iran je opet vječiti krivac. Dobro da Rusiju nisu optužili za napad” jedan je od komentara na Facebook stranici RT-a i dobro zaokružuje čitavu priču.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI