AMERIKA NA NOGAMA: Počelo suđenje za smrt Georgea Floyda, događaj koji je je SAD dignuo na noge

Foto: Screenshot youtube

Nakon nešto manje od godinu dana otkad se SAD dignuo na noge zbog događaja koji pokrenuo lavinu prosvjeda i nemira diljem zemlje  protiv policijske brutalnosti, a zbog smrti Georgea Forda sve dobija i sudski epilog.

Sudi se policajcu Dereku Chauvinu koji je Floyda usmrtio prilikom uhićenja.

Optužnica za ubojstvo drugog stupnja


Chauvin je suočen s optužbom za ubojstvo drugog stupnja, kaznenim djelom koje nosi do 40 godina zatvora te optužbom za ubojstvo trećeg stupnja s kaznom od 26 godina zatvora kao i optužbom za ubojstvo iz nehaja, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora.

U uvodnim riječima tužitelj Jerry Blackwell je rekao da je Chauvin upotrijebio “pretjeranu i nerazumnu silu” te da je “izdao svoju policijsku značku”.Tužitelji tvrde da je 46-godišnji crnac Floyd ubijen kada je Chauvin svoje koljeno devet minuta držao pritisnuto na njegov vrat.

Pritom je Floyd ležao na betonu s lisicama na rukama. Bio je uhićen 25. svibnja zbog sumnje da je pri kupnji koristio lažnu 20-dolarsku novčanicu.

Video snimke su pokazale da je policajac držao koljeno na Floydovom vratu dok je on ponavljao da ne može disati.

Blackwell je naveo da je Floyd 27 puta zamolio da ga se pusti kako bi mogao disati, ali Chauvin nije popustio.

Prema obdukcijskom nalazu, Floyd je izgubio svijest i preminuo.

Policajac se očitovao da je nevin

“George Floyd je živio, disao, hodao i govorio bez problema, sve dok ga policajac nije oborio, stavio mu lisice i koljenom pritisnuo vrat i tako ga držao osam minuta i 46 sekundi”, kazao je Ben Crumo, odvjetnik Floydove obitelji.

Chauvin se izjasnio da nije kriv. Sudac Peter Cahill očekuje da će suđenje trajati mjesec dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI